Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Petar Petrovic 21.02.2013

Konina zamiast wołowiny: Finowie też ją jedli

W ośmiu produktach trzech fińskich firm spożywczych też znaleziono koninę. Na opakowaniach wyrobów, m.in. kebabów, nie było na temat tego mięsa ani słowa.
KoninaKoninaWikipedia/Liftarn

Władze zawiadomione o tym fakcie przez samych wytwórców oraz państwowy Urząd Bezpieczeństwa Spożywczego - Avira zdecydowały o natychmiastowym wycofaniu produktów z półek sklepowych. Avira stwierdziła, że nie zawierają one żadnych niebezpiecznych dla zdrowia substancji, jedynie obok wołowiny, sporą domieszkę koniny.

Zdaniem władz, odpowiedzialność za zamianę mięsa spada na wytwórców ostatecznego handlowego produktu. Przyznał to też przedstawiciel jednego z producentów, który dostarczał na rynek połowę zakwestionowanych wyrobów. Stwierdził on, że jego firma oficjalnie produkuje też wyroby z koniny.
Domieszanie, więc tego mięsa do wołowych kebabów musi być wynikiem ludzkiego błędu w procesie produkcji lub też pomyłką w recepturach. Zapowiedział przeprowadzenie wewnętrznego dokładnego dochodzenia. Konina używana w fińskich wytwórniach gotowej żywności pochodzi z Kanady i Brazylii.

pp/IAR

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

''