Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Gabriela Skonieczna 12.12.2013

Wino na świątecznym stole?

- Niemieckie wina są bardzo dobrym wyborem. Niemcy są geograficznie blisko Polski, więc to co czujemy w powietrzu, czujemy również w butelce i na języku. Jeżeli wyczuwamy w winie kiwi, banany, ananasy to jest ono smaczne, ale trochę zbyt egzotyczne na święta - ocenia Łukasz Bogumił, sommelier.
Wino na świątecznym stole?Glow Images/East News

Zdaniem gościa Grażyny Dobroń, jeśli chodzi o egzotykę świąteczną, pomarańcze na stole wystarczą. W butelce lepiej jeśli czujemy zapachy, które kojarzą nam się z Polską.

Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>

Łukasz Bogumił podkreśla, że wina niemieckie mają bardzo wysoką jakość. Metody produkcji są najróżniejsze, opracowywane na przestrzeni wieków. Najbardziej spektakularną metodą, która kojarzy się z Bożym Narodzeniem, jest ice wine czyli wino lodowe. Produkowane z winogron zbieranych dopiero po pierwszych przymrozkach.

Jak podkreśla gość "Instrukcji obsługi człowieka" wina swoim zapachem i smakiem zabierają nas w podróż w czasie i przestrzeni.

"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.

(gs)