Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Aneta Hołówek 30.05.2014

Z babą wcale nie trzeba tak delikatnie

- Kierunek ukręcania ciasta według mnie nie jest istotny. Trzeba to jednak robić wolno i z głową, wykorzystując odpowiednie składniki - mówi Robert Makłowicz, kucharz i krytyk kulinarny.
Z babą wcale nie trzeba tak delikatnieGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Z babą wcale nie trzeba tak delikatnie. Można kręcić w każdą stronę (Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać/Jedynka)
Czytaj także

Istnieje teoria, że ciasto i majonez można kręcić tylko w jedną stronę, a zmiana kierunku spowoduje zepsucie się produktu. Jak jest naprawdę?

- Ciasto trzeba kręcić w jedną stronę, bo inaczej opadnie - uważa cukiernik. - Ja jednak postanowiłam spróbować kręcić to w jedną, to w drugą stronę i baba się udała - zdradza swój śmiały eksperyment Irena Cieślińska z Centrum Nauki Kopernik. Przypomina, że jest coś takiego jak kuchnia molekularna. Daje przykład francuskiego naukowca, który dal początek tej gałęzi wiedzy. Zlekceważył przepis babci, według którego podczas przygotowywania sufletu trzeba dodawać po dwa jajka. Francuz dodał hurtem sześć i suflet nie wyszedł. Potrawa był niedobra również wtedy, kiedy dodawał po jednym jajku. Kiedy postąpił według przepisu babci suflet się udał.

- Robiłem suflet wielokrotnie i nie pamiętam, abym dodawał po dwa jajka - mówi Robert Makłowicz. Jego zdaniem, wszystkie teorie mówiące, że trzeba ciasto lub majonez kręcić w jedną stronę są przesądami. Przy suflecie np. ważniejsze jest to, żeby nie dochodziło do wahań temperatury podczas pieczenia.

Teorie i mity kulinarne to ciekawy temat. Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

Janusz Weiss sprawdza. Wcześniejsze audycje >>>

Audycja "Wszystko, co chciałbyś wiedzieć i nie boisz się zapytać" towarzyszy słuchaczom Jedynki codziennie od poniedziałku do piątku. O godz. 8.40 Janusz Weiss przedstawia temat, którym tego dnia będzie się zajmował, o godz. 12.50 oraz 14.10 relacjonuje postępy poszukiwań, a w głównym wydaniu audycji o godz. 16.30 podsumowuje całodzienne działania, rozmawia z ekspertami i przedstawia wnioski.

Z pytaniami do redaktora Janusza Weissa można dzwonić pod nr tel:  22 645 21 55. Można też pisać na adres: weiss@polskieradio.pl.

(ah/ag)