Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Karpa 26.12.2013

Hej kolęda, kolęda!

W drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia odwiedzili kolędnicy: Filip Jaślar z rodziną. Zagraliśmy, zaśpiewaliśmy i opowiadaliśmy o tradycjach kolędowania.
Jeden ze słuchaczy Jedynki poczuł się tak poruszony materiałem o SOS Wioskach Dziecięcych, że postanowił wysłać prezent dla jednej z podopiecznych stowarzyszeniaJeden ze słuchaczy Jedynki poczuł się tak poruszony materiałem o SOS Wioskach Dziecięcych, że postanowił wysłać prezent dla jednej z podopiecznych stowarzyszeniaGlow Images/East News
Galeria Posłuchaj
  • Hej kolęda, kolęda! (Zagadkowe Święta/Trójka)
Czytaj także

- Drugiego dnia Świąt Bożego Narodzenia odwiedzano się. Młodzież również mogła się zobaczyć. Pierwszy dzień świąt zarezerwowany był dla rodzin, podobnie jak Wigilia. Nie wychodzono z domów także ze względu na dawne wierzenia. Chaty w Wigilię opuszczano dopiero udając się na Pasterkę. Drugiego dnia świąt gospodarze obwiązywali drzewa owocowe słomą i obsypywali ziarnem, co miało zapewnić bogate zbiory. Kolędowano kiedyś inaczej niż dziś - opowiada Klara Sielicka z Muzeum Etnograficznego.

Kucharz Nieduży podał przepis na tradycyjne włoskie danie noworoczne.

fot.
fot. Magdalena Karczewska

lenticchia e zampone czyli noworoczna włoska  soczewica z faszerowaną nogą wieprzową

 

Porcja na 2 osoby:

ok.200 g soczewicy (zielonej lub czerwonej)

2 spore ząbki czosnku (lub 3 małe)

oliwa z oliwek

łodyga selera naciowego

mała marchew

liść laurowy

gałązka świeżego rozmarynu

sól do smaku

zampone (wieprzowa noga faszerowana) lub mała glonka najlepiej w próżniowym opakowaniu z przyprawami

Mogę zrobić sam:

  • odmierzyć soczewicę i zalać 2 razy większą ilością wody – odstawić na całą noc
  • 2 razy wypłukać na sicie soczewicę
  • obrać czosnek, nie trzeba kroić
  • umyć  i obrać marchew oraz seler
  • starsze dzieci mogą pokroić marchew w talarki i  seler w plasterki

Potrzebuję pomocy dorosłego:

  • rozgrzać na oliwie czosnek w całości, uważać, żeby się nie zrumienił, bo będzie gorzki!!
  • dodać marchew  i seler chwilę podgrzewać
  • wrzucić na oliwę soczewicę i po chwili zalać wodą na ok.1cm więcej niż soczewicy
  • posolić , dodać 2 liście laurowe
  • gotować na średnim ogniu pilnując , żeby woda się nie wygotowała, dolewać na bieżąco, żeby konsystencja pozostała płynna (jak bardzo gęsta zupa), mieszać od czasu do czasu
  • w połowie gotowania  (po ok.12-15 minutach) dodać rozmaryn
  • w osobnym garnku ugotować golonkę w opakowaniu hermetycznym; w zwykłym garnku ok. 40 minut od zagotowania, w garnku ciśnieniowym ok. 15minut.
  • ostrożnie wyjąć ugotowaną golonkę z opakowania hermetycznego i pokroić w grube plastry, układać na talerzu na soczewicy, przyozdobić natką pietruszki

Im więcej soczewicy zjesz w Nowy Rok, tym więcej pieniędzy trafi do Ciebie w nadchodzącym roku. Do Siego Roku!!!

"Zagadkowe święta" przygotowała i poprowadziła Magdalena Karczewska.

(gs)