Ćevapčići czyli bałkański szaszłyk w bułce - w sam raz na majówkę
na 4 średnie szaszłyki:
0,5 kg mielonego mięsa baraniego (można wziąć inne)
pęczek mięty
ok. ½ szkl. wody gazowanej
Sól , odrobina ostrej papryki w płatkach, słodka papryka mielona
na tzatziki:
kubek jogurtu greckiego lub innego jogurtu naturalnego
duży zielony ogórek lub 2 małe
2-3 ząbki czosnku w zależności od upodobań
sól ,pieprz do smaku
warzywa :
pomidorki koktajlowe (po 4-5 na porcję)
liście sałaty
szczypiorek
4 bułki do hot dogów
fot. Magdalena Karczewska
Przygotowanie :
zadania dla Małego Kucharza :
- umyć wszystkie warzywa
- obrać czosnek
- pociąć miętę nożyczkami lub poprosić dorosłego, żeby ją posiekał,
- w dużej misce wymieszać mielone mięso z posiekaną miętą, przyprawami i wodą gazowaną aż do uzyskania jednolitej masy,
- uformować wałeczki (hot dogi) mniej więcej długości bułki
tzatziki (sos):
- z ogórka wydrążyć łyżeczką miąższ, nie obierać i zetrzeć nieobranego ogórka na tarce
- obrać i wycisnąć czosnek przez praskę (można go zetrzeć na tarce)
- do kubeczka wlać jogurt, przyprawić solą i pieprzem, dodać ogórka do jogurtu i dobrze wymieszać
- położyć przeciętą bułkę na serwetce, posmarować tzatzikami
- położyć w bułce liście sałaty
- kiedy dorosły włoży do bułki hot dogi położyć pomidorki i posiekany
- szczypior, dodać trochę sosu, według upodobania
- podać każdemu uczestnikowi jego hot-doga
zadania dla Dużego Kucharza:
- posiekać miętę i szczypiorek, przekroić pomidorki i ogórki na pół
- przekroić bułki na pół
- usmażyć lub upiec na grillu wałeczki mięsa
- przełożyć hot dogi do przygotowanych wcześniej bułek
fot. Magdalena Karczewska
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, którą przygotowała Magdalena Karczewska.
Na audycję "Zagadkowa niedziela" zapraszamy w niedziele, od godz 7.05 do 9.00.