Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Gabriela Skonieczna 21.06.2018

Jak gotować, żeby nie marnować jedzenia?

Do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie. Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie!

Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza mogą trafić na talerze. Bohaterka reportażu wraz ze swoją rodziną gotuje dania z resztek. Planuje jadłospis i układa listę zakupów. Pomaga jej to ograniczyć kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia, żeby później go nie wyrzucać.

– Byłam nauczona bardzo oszczędnego gotowania, wykorzystywania wszystkiego w kuchni i życia w zgodzie z naturą, bo moje babcie są z Wielkopolski. Jedna z nich przeżyła traumę wojenną i bardzo doceniała wszystko, co miała, i absolutnie niczego nie wyrzucała. Pamiętam taki widok babci w kuchni, która biorąc świeży bochenek chleba robiła znak krzyża. Wiedziała, co znaczy nie mieć tego pieczywa i szanowała je. Te wspomnienia były dla mnie siłą w kuchni. Wiedziałam, że jedzenie jest ważne, łączy i wokół niego tworzą się najlepsze historie – mówi Sylwia Majcher.

Jakie wskazówki dla wszystkich, którzy nie chcą marnować jedzenia, ma bohaterka reportażu? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Posłuchaj także innych reportaży emitowanych w Trójce >>>

***

Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "Gotuje i nie marnuje" 
Autorka reportażu: Joanna Bogusławska
Data emisji: 21.06.2018
Godzina emisji: 18.43

ml/mk