Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Karpa 15.01.2020

Zamienili korporację na rodzinną manufakturę

Żyli jak wielu do nich podobnych. Wysoka adrenalina, praca po kilkanaście godzin na dobę. Basia była wysokim specjalistą od dużych projektów w korporacji. Mikołaj pracował na giełdzie.
Posłuchaj
  • Złoty rodzinny interes (Reportaż/Trójka)
Czytaj także

Teraz "mundurki" korporacyjne zmienili na wyluzowane stylizacje, celebrują każdy dzień i zajmują się zupełnie czymś nowym. Udało im się wokół ich nowego pomysłu na życie zgromadzić sporą część rodziny… Mówią, że w życiu nie ma przypadków.

– Okazało się, że mam nowotwór. Ogromnym wsparciem i najważniejszą dla mnie wówczas osobą był mój mąż. Ta choroba napędziła go chyba do zbudowania tego wszystkiego. Zaczął dla mnie robić zakwas z buraków. Piłam go, ale również skupialiśmy się na tym, co jem. Czułam ogromne wsparcie. Cały czas byłam w kontakcie ze swoją firmą i mówiłam wciąż, że niedługo do niej wrócę. Mój mąż się jednak uparł i okazało się, że nie wrócę. Nikt się nie spodziewał, że urodzi się wtedy nasza manufaktura – mówi bohaterka reportażu.

Basia i Mikołaj zaczęli produkcję swoich domowych wyrobów na małą skalę. Rozdawali je znajomym, którzy zachęcili ich do wytwarzania większych ilości przetworów i sprzedawania ich. Szybko okazało się, że ich towar jest wielkim przebojem, a przed ich stoiskiem zaczęły ustawiać się kolejki nabywców.

"Kiszonkownia", która zaczynała jako mały rodzinny projekt w ciasnym garażu, obecnie zatrudnia 40 osób, z czego 3/4 to rodzina właścicieli.

***

Posłuchaj także innych reportaży emitowanych w Trójce >>>

***

Tytuł audycji: Reportaż w Trójce
Tytuł reportażu: "W rodzinnej manufakturze"
Autorka reportażu: Urszula Żółtowska-Tomaszewska
Data emisji: 15.01.2020
Godzina emisji: 18.43

ml/kr