Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Bartosz Chmielewski 29.12.2014

Z Semkowem w kuchni i na estradzie

- Miałam wielki zaszczyt zaspokajać gusty kulinarne maestra, w czym pomagały moja mama oraz Nela Rubinstein - wspominała Jerzego Semkowa pianistka Ewa Osińska.
Jerzy Semkow. Jednego z najwybitniejszych mistrzów batuty pożegnaliśmy tuż przed świętami Bożego NarodzeniaJerzy Semkow. Jednego z najwybitniejszych mistrzów batuty pożegnaliśmy tuż przed świętami Bożego NarodzeniaPAP/Adam Hawałej
Posłuchaj
  • Z Semkowem w kuchni i na estradzie (Duża czarna/Dwójka)
Czytaj także

Jeden z najwybitniejszych dyrygentów naszych czasów zmarł 23 grudnia. Wiele powiedziano w ciągu minionego tygodnia o jego dokonaniach artystycznych. W audycji "Duża czarna" przyjrzeliśmy się Jerzemu Semkowowi także jako człowiekowi.

Pianistka Ewa Osińska wspominała nie tylko wspólne występy z dyrygentem w Ameryce, lecz także ich osobistą zażyłość. - Jak wielu wybitnych artystów, maestro był też smakoszem - mówiła artystka, która serwowała Jerzemu Semkowowi tradycyjne dania kuchni polskiej i litewskiej. - Był człowiekiem niezwykle dyskretnym, a przy tym erudytą o nienagannych manierach - wspominała. - Jego obecność determinowała klimat spotkania - dodała.

Ewa Osińska wspominała też koncerty Jerzego Semkowa, w których miała przyjemność uczestniczyć jako słuchacz. Po jednym z nich nie odezwały się zwyczajowe oklaski, lecz zapadła grobowa cisza...

Tytuł audycji: Duża czarna
Prowadzenie:
Przemysław Psikuta
Goście:
Stanisław Dybowski (muzykolog i krytyk muzyczny), Ewa Osińska (pianistka)
Data emisji:
27.12.2014
Godzina emisji:
14.00

mm/bch