Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Karpa 07.05.2015

Warzywa korzeniowe w roli głównej

- Seler czy pietruszkę można upiec na słodko lub na słono, można z nich przygotować fajną zupę krem czy purée - mówi Marcin Kuc, autor bloga kulinarnego.
Smakosze z niecierpliwością czekają na młode warzywaSmakosze z niecierpliwością czekają na młode warzywaGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Warzywa korzeniowe w roli głównej (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Mówiliśmy już o pysznych warzywnych pasztetach, w których jako podstawa doskonale sprawdza się np. seler, a to tylko jedna z wielu propozycji. Marchewki, pietruszki czy właśnie wspomniany seler - zazwyczaj je gotujemy lub używamy do przyrządzenia bulionu. Tymczasem nie ma nic lepszego i prostszego niż wrzucenie ich do pieca. A pora ku temu doskonała, bo już za chwilę pojawią się pierwsze młode warzywa korzeniowe i aż żal wygotowywać z nich cały smak.

Jak przyprawić i przyrządzić młode warzywa? Czy mogą one stanowić główne danie obiadowe? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego dźwięku.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Kuc (autor bloga kulinarnego)
Data emisji: 7.05.2015
Godzina emisji: 11.15

mk/ei