Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Anna Borys 14.09.2016

Fundusze UE wspierają rynek żywności ekologicznej

Od 10 do nawet 30 procent w skali roku rośnie rynek żywności ekologicznej. W Polsce jest obecnie niemal 25 tysięcy producentów towarów o najwyższych standardach jakości. Ich ceny są wyższe, ale regularnie sięga po nie coraz więcej Polaków.
Posłuchaj
  • Wraz z rozwojem ekobranży, ceny powinny jednak spadać - uważa Paweł Krajmas ze stowarzyszenia "Polska Ekologia"
  • Na wzrost produkcji ekologicznej stawia także resort rolnictwa. Na rozwój branży wydawane są pieniądze z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich - dodaje podsekretarz stanu, Ewa Lech

Krajowe gospodarstwa skupiają się głównie na produkcji owoców, warzyw oraz zbóż. Produkty z tych surowców są droższe i mniej dostępne. Wraz z rozwojem ekobranży, ceny powinny jednak spadać - uważa Paweł Krajmas ze stowarzyszenia "Polska Ekologia". - Ceny są adekwatne do jakości surowców i jakości finalnych produktów. Wiadomo, że wraz ze zwiększającą się sprzedażą, szerszą dystrybucją oraz rozrostem przetwórni ekologicznych, ceny będą spadały - prognozuje.

Na wzrost produkcji ekologicznej stawia także resort rolnictwa

Na rozwój branży wydawane są pieniądze z unijnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich - dodaje podsekretarz stanu, Ewa Lech. - Powstał ramowy plan rozwoju ekologicznej produkcji i rolnictwa. Zawiera on siedem celów, między innymi chodzi o konsolidowanie się ekologicznych producentów oraz zwiększanie świadomości żywieniowych konsumentów - wyjaśnia Ewa Lech.
Mimo prężnego rozwoju branży ekologicznej, dziś stanowi ona dziś 3 promile całego rynku spożywczego.

IAR, abo