Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 09.10.2020

Nie tylko ogórki. Co jeszcze można kisić? Do czego serwować kiszonki?

Jabłka, cukinie, marchew, cytryny. Jeśli chodzi o sztukę kiszenia, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Kiszonki pasują do wszystkiego, uszlachetnią każdą potrawę.
Posłuchaj
  • Nie tylko ogórki. Co jeszcze można kisić? Do czego serwować kiszonki? (Sygnały dnia/Jedynka)
Czytaj także

Posłuchaj
04:21 [ PR1]PR1 (mp3) 9 październik 2020 07_45_29.mp3 Nie tylko ogórki. Co jeszcze można kisić? Do czego serwować kiszonki? (Sygnały dnia/Jedynka)

 

Jak przekonują w Programie 1 Polskiego Radia Dorota Malek i Aleksander Antosik, producenci certyfikowanych ekologicznych kiszonek, zakisić można praktycznie wszystko.

- My przede wszystkim zachęcamy do kiszenia warzyw korzeniowych, z różnymi przyprawami, ze zdrowymi polskimi olejami, z miodem - wymienił Antosik. - Możemy także łączyć warzywa podczas fermentacji. Kisić warzywa w formie surówek - dodała Malek. - Wówczas powstanie nam bomba smakowa i witaminowa - podkreślił Antosik.

Jak zaznaczył kucharz Krzysztof Szulborski, kiszonki wzbogacą każde danie. - Wyobraźcie sobie Państwo usmażonego steka wołowego z kiszonymi pomidorami albo kiszonym czosnkiem. Pycha. Kiszonki uszlachetnią naszą potrawę, dodadzą błysku, jak to my, kucharze, mówimy - strzału - powiedział.

Jak ekspert robi kiszonki? Do każdej stosuje taką samą recepturę - trzy szklanki wody i jedna łyżka soli.

Bomba witaminowa

Kiszonki - jak podkreśliła w radiowej Jedynce Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk kliniczny - to bogactwo składników odżywczych dla naszego organizmu. - Kapusta kiszona to sztandarowa kiszonka Polaków. Podczas jej kiszenia zawartość witaminy C, która od zawsze jest powiązana ze stanem odporności, wzrasta o 50 proc. [w 100 g kiszonej kapusty mamy od 25 do 30 mg witaminy C] - wskazała.

To nie wszystko. Kiszenie opiera się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe.

- W przypadku kapusty są to lactobacillusy, czyli namnażają się bakterie probiotyczne, powstaje też kwas mlekowy. Wówczas ta kapusta traktowana jest jako probiotyk dla naszego organizmu. Dostarczamy dobroczynnych bakterii i dodatkowo takiej pożywki, czyli kwasu mlekowego, który wzmacnia wzrost pozytywnej mikroflory jelitowej, zapobiega rozrostowi niekorzystnej i generalnie wpływa w sposób pozytywny na trawienie i wchłanianie - wytłumaczyła.

Aż 70 proc. naszej odporności zależy od stanu mikroflory jelitowej.


. 

PAP/Magdalena Kicia

Znaczenie mikroflory jelitowej dla zdrowia/ Profil: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej


***

Tytuł audycji: Sygnały Dnia

Prowadzą: Grzegorz JankowskiDaniel Wydrych

Autorka materiału: Maja Mazurek

Data emisji: 9.10.2020

Godzina emisji: 6.00 - 9.00

kk