04:21 [ PR1]PR1 (mp3) 9 październik 2020 07_45_29.mp3 Nie tylko ogórki. Co jeszcze można kisić? Do czego serwować kiszonki? (Sygnały dnia/Jedynka)
Jak przekonują w Programie 1 Polskiego Radia Dorota Malek i Aleksander Antosik, producenci certyfikowanych ekologicznych kiszonek, zakisić można praktycznie wszystko.
- My przede wszystkim zachęcamy do kiszenia warzyw korzeniowych, z różnymi przyprawami, ze zdrowymi polskimi olejami, z miodem - wymienił Antosik. - Możemy także łączyć warzywa podczas fermentacji. Kisić warzywa w formie surówek - dodała Malek. - Wówczas powstanie nam bomba smakowa i witaminowa - podkreślił Antosik.
Jak zaznaczył kucharz Krzysztof Szulborski, kiszonki wzbogacą każde danie. - Wyobraźcie sobie Państwo usmażonego steka wołowego z kiszonymi pomidorami albo kiszonym czosnkiem. Pycha. Kiszonki uszlachetnią naszą potrawę, dodadzą błysku, jak to my, kucharze, mówimy - strzału - powiedział.
Jak ekspert robi kiszonki? Do każdej stosuje taką samą recepturę - trzy szklanki wody i jedna łyżka soli.
Bomba witaminowa
Kiszonki - jak podkreśliła w radiowej Jedynce Diana Wolańska-Buzalska, dietetyk kliniczny - to bogactwo składników odżywczych dla naszego organizmu. - Kapusta kiszona to sztandarowa kiszonka Polaków. Podczas jej kiszenia zawartość witaminy C, która od zawsze jest powiązana ze stanem odporności, wzrasta o 50 proc. [w 100 g kiszonej kapusty mamy od 25 do 30 mg witaminy C] - wskazała.
To nie wszystko. Kiszenie opiera się na procesie fermentacji mlekowej przeprowadzanym przez bakterie mlekowe.
- W przypadku kapusty są to lactobacillusy, czyli namnażają się bakterie probiotyczne, powstaje też kwas mlekowy. Wówczas ta kapusta traktowana jest jako probiotyk dla naszego organizmu. Dostarczamy dobroczynnych bakterii i dodatkowo takiej pożywki, czyli kwasu mlekowego, który wzmacnia wzrost pozytywnej mikroflory jelitowej, zapobiega rozrostowi niekorzystnej i generalnie wpływa w sposób pozytywny na trawienie i wchłanianie - wytłumaczyła.
Aż 70 proc. naszej odporności zależy od stanu mikroflory jelitowej.
PAP/Magdalena Kicia
Znaczenie mikroflory jelitowej dla zdrowia/ Profil: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
***
Tytuł audycji: Sygnały Dnia
Prowadzą: Grzegorz Jankowski i Daniel Wydrych
Autorka materiału: Maja Mazurek
Data emisji: 9.10.2020
Godzina emisji: 6.00 - 9.00
kk