Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Michał Lipka 23.06.2019

Magdalena Genow: Bułgarzy żyją swoją historią

Mieszkańcy Bułgarii pamiętają o czasach, gdy ich terytorium było w rękach Imperium Osmańskiego. Pamiętają też cara. Nie szczędzą ani sił, ani środków na prace archeologów, którzy odkrywają kolejne dowody na wielkość starożytnych Traków.
Posłuchaj
  • Dlaczego Bułgarzy przykładają tak wielką wagę do historii? (Świat z Lotu Drozda/Trójka)
Czytaj także

"Bułgaria. Złoto i rakija" "Bułgaria. Złoto i rakija"

– W Bułgarii historia "wychodzi spod buta". Tam, ilekroć buduje się domy, autostrady, bardzo często znajdowane są cenne artefakty z przeszłości. Premier Bojko Borisow wizytuje takie wykopki, mówi ile pieniędzy rząd przeznaczy na archeologię, na którą przeznaczane są coraz większe środki. Bułgaria szczyci się swoją historii, tymi trackimi skarbami. Odkryto tam zabytkowe rydwany, okręty Odyseusza w Morzu Czarnym – mówi Magdalena Genow, autorka książki "Bułgaria. Złoto i rakija".

Dlaczego Bułgaria tak głęboko patrzy w swoją przeszłość? Jak się to przekłada na współczesny obraz tego kraju? Zapraszamy do wysłuchania audycji, w której poruszamy także inne tematy:

  • Pójść w dzikie ostępy, rozłożyć hamak, a przy własnoręcznie przygotowanym ognisku spędzić noc. Takie aktywności cenią adepci bushcraftu i surwiwalu, czyli sztuki przetrwania. Ich umiejętności wystawione są na poważną próbę, gdy do plecaka wezmą też zasady "leave no trace". O nich opowiada Sergiusz Borecki i dr Przemysław Płoskonka ze Stowarzyszenia Polska Szkoła Surwiwalu.
  • Rdzenne społeczności Ameryki Północnej coraz silniej wracają do wiedzy przodków i dzielą się nią z tymi, którzy są jej ciekawi. Kuchnię i potrawy plemienia Siuksów przybliża Wioletta Myszkowska.

***

Tytuł audycji: Świat z lotu Drozda
Prowadzi:
 Paweł Drozd 
Autorka materiału dodatkowego: Wioletta Myszkowska 
Goście: Magdalena Genow (filolożka bułgarystka, politolożka, wydawczyni książek, autorka książki "Bułgaria. Złoto i rakija"), Sergiusz Borecki (Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu), dr Przemysław Płaskonka (Członek Zarządu Stowarzyszenia Polska Szkoła Surwiwalu), Sean Sherman (The Sioux Chef)
Data emisji: 23.06.2019
Godzina emisji:
8.06

ml