Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 31.05.2014

Przepis na pizzę od prawdziwego Włocha

Włoskie jedzenie, a szczególnie pizza i spaghetti zrobiły karierę na całym świecie. W radiowej jedynce włoski kucharz zdradza przepis na prawdziwą pizzę.
51 proc. Polaków waży za dużo51 proc. Polaków waży za dużoGlow Images/East News

Ricardo Nardi jest szefem kuchni w jednej z warszawskich restauracji, która specjalizuje się w daniach włoskich. Pochodzi z Toskanii. Podkreśla, że przy pizzy najważniejsze jest ciasto.
Do zrobienia ciasta potrzebna jest mąka, woda sól i drożdże. Mąkę z wodą miesza się w proporcjach jeden do dwóch, czyli ilość wody to połowa objętości, jaką zajmuje mąka. Dodajemy sól i drożdże (na pół kilograma mąki 1-2 gramy drożdży). Miskę z produktami odstawiamy na godzinę, a potem mieszamy, żeby uzyskać ciasto.
Do pizzy będzie potrzebny sos pomidorowy. Robi się go z puszki pomidorów, oleju, bazylii (najlepiej świeżej) i soli. Trzeba te produkty zmiksować. Sosem smarujemy wierzch placka. Na sos kładziemy plastry mozzarelli i plastry szynki, a także pieczarki, których wcześniej nie trzeba smażyć ani gotować. Taką pizzę trzeba włożyć do dobrze nagrzanego pieca i piec ok. 5 minut, a po wyjęciu z pieca posypać parmezanem.
Innym zestawem jest placek posmarowany sosem pomidorowym z płatami mozzarelli i zapieczony w piecu. Po wyjęciu nakłada się na placek płaty szynki parmeńskiej, rukolę i małe pomidorki sherry krojone na pół. Można to polać odrobiną oleju lub oliwy. Parmezanu już nie należy dodawać.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag)