Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Agnieszka Paciorek 16.06.2011

Robot, mikser, blender…

O urządzeniach kuchennych, które mają silnik opowiadał w Czwórce kucharz Karol Okrasa.
Robot, mikser, blenderGlow Images/East News

– Uważam, że warto zainwestować trochę pieniędzy i kupić sobie porządny sprzęt do kuchni – mówi Karol Okrasa. Kucharz przyznaje, że w swojej domowej kuchni ma wiele profesjonalnych urządzeń. – One zapewniają mi przyjemność z gotowania – wyjaśnia.

Gość Czwórki podkreśla, że przygotowanie posiłków przy użyciu kiepskiej jakości urządzeń nie należy do zadań zarówno łatwych, jak i przyjemnych. – Niedobrze jest, gdy po trzech minutach używania blendera ręka staje się czerwona jednak nie od mocnego ściskania urządzenia, lecz od tego, że się ono nagrzało i nas parzy – zauważa.

A które z urządzeń zawierających silnik jest jego ulubionym? Gość Kuby Marcinowicza przyznaje, że mając szczęście do wkładania palców tam gdzie nie trzeba, lubi korzystać z mechanicznej wyciskarki do soków. – Jest ono proste w użyciu a korzystanie z niego to czyta frajda szczególnie, jeśli chce się wycisnąć sok z limonki czy pomarańczy – zwierza się kucharz. Jak tłumaczy, załącza się ono wtedy, kiedy się go dotyka i nie hałasuje cały czas.

Więcej o płycie indukcyjnej połączonej z robotem kuchennym oraz o urządzeniu, które nazywa się pacojet w rozmowie Kuby Marcinowicza z Karolem Okrasą. Dźwięk znajdziesz w ramce po prawej stronie.
ap