Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzania jedzenia na własną rękę, w niecodziennych warunkach, jest gotowanie z użyciem kuchenki gazowej tzw. kartusza. - Aby coś smacznego przygotować wystarczy tylko niewielka butla, palnik i garnek – tłumaczy Paweł Pawlica.
Wybór butli nie jest jednak taki prosty. Specjaliści wyróżniają, bowiem trzy typy kuchenek gazowych. Jak tłumaczy Karol Kosmala ze sklepu turystycznego "Horyzont", można wyróżnić kartusz przebijany, nakręcany i mocowany poprzez wciśnięcie i przekręcenie butli.
Mniejsza butla wystarcza na trzy cztery dni gotowania dla dwóch osób. Ceny kartuszy zaczynają się już od 20 zł.
Droższa, a zarazem bardziej przydatna w ekstremalnych warunkach, jest kuchenka na benzynę. Jak zauważa Karol Kosmala, do takiej kuchenki można wlać jednak również alkohol, ropę czy denaturat.
Najprostszą kuchenkę tego rodzaju można kupić za 300 zł.
Więcej o gotowaniu w ekstremalnych warunkach, czyli np. o bezpłomieniowym podgrzewaczu chemicznym, dowiesz się słuchając audycji "Czwarty wymiar".
ap