Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Agnieszka Paciorek 30.08.2011

Gotowanie w warunkach turystycznych

Gdy z dala od hotelowego szwedzkiego stołu czy restauracji trzeba przyrządzić sobie posiłek, z pomocą przychodzą kuchenki gazowe lub benzynowe. W Czwórce przyjrzeliśmy się im z bliska.
Gotowanie w warunkach turystycznychGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Rozmowa o gotowaniu w warunkach turystycznych
Czytaj także

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzania jedzenia na własną rękę, w niecodziennych warunkach, jest gotowanie z użyciem kuchenki gazowej tzw. kartusza. - Aby coś smacznego przygotować wystarczy tylko niewielka butla, palnik i garnek – tłumaczy Paweł Pawlica.

Wybór butli nie jest jednak taki prosty. Specjaliści wyróżniają, bowiem trzy typy kuchenek gazowych. Jak tłumaczy Karol Kosmala ze sklepu turystycznego "Horyzont", można wyróżnić kartusz przebijany, nakręcany i mocowany poprzez wciśnięcie i przekręcenie butli.

Mniejsza butla wystarcza na trzy cztery dni gotowania dla dwóch osób. Ceny kartuszy zaczynają się już od 20 zł.

Droższa, a zarazem bardziej przydatna w ekstremalnych warunkach, jest kuchenka na benzynę. Jak zauważa Karol Kosmala, do takiej kuchenki można wlać jednak również alkohol, ropę czy denaturat.

Najprostszą kuchenkę tego rodzaju można kupić za 300 zł.

Więcej o gotowaniu w ekstremalnych warunkach, czyli np. o bezpłomieniowym podgrzewaczu chemicznym, dowiesz się słuchając audycji "Czwarty wymiar".

ap