W gałązkach pomidorów znajduje się esencja ich smaku. Zupa pomidorowa gotowana na takiej bazie smakuje naprawdę wyjątkowo Małgorzata Ruszkowska
Tworzenie kadzideł, odświeżaczy do lodówki, czy aromatycznych woreczków do szafy z resztek wcale nie jest trudne. W dodatku przyjemne i ekologiczne.
- Idea less i zero waste, albo po polsku zwyczajnie - gospodarność, może niezwykle pobudzić naszą kreatywność - mówiła Małgorzata Ruszkowska z duetu Mead Ladies (Łąkowe Damy).
"Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin" - Małgorzata Ruszkowska-Macur, Kaja Nowakowska
- Daje to możliwość, by spojrzeć na produkt i wykorzystać go w kuchni zupełnie inaczej. Z łodygi brokuła można przyrządzić świetną pastę, chipsy brokułowe, a nawe ją zakisić. Możemy wykorzystać to, co rośnie wokół nas - radziła.
Odpadki z kuchennego stołu możemy wykorzystać również do tworzenia wyjątkowych kompozycji zapachowych, które odświeżą nasz dom. - Fusy kawowe pochłaniają nieprzyjemne zapachy, z resztek pomarańczy można przygotować pływające, pachnące świece, albo zapachowe kostki.
Jak to zrobić? Więcej na ten temat w nagraniu.
***
Tytuł audycji: Stacja Kultura
Prowadzi: Kasia Dydo
Gość: Małgorzata Ruszkowska z duetu Mead Ladies (Łąkowe Damy).
Data emisji: 25.07.2019
Godzina emisji: 11.47
ac/kd