Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 25.07.2019

Pachnący dom zero waste. Jak zrobić odświeżacze z resztek?

Kiedy myślimy o resztkach z naszej kuchni rzadko przychodzi nam do głowy piękny zapach. Fusy z kawy i herbaty, wyciśnięte połówki cytrusów, owocowe skórki, uschnięte zioła, a nawet gałązki pomidora mogą posłużyć do stworzenia wyjątkowych wonnych kompozycji.

W gałązkach pomidorów znajduje się esencja ich smaku. Zupa pomidorowa gotowana na takiej bazie smakuje naprawdę wyjątkowo Małgorzata Ruszkowska

Tworzenie kadzideł, odświeżaczy do lodówki, czy aromatycznych woreczków do szafy z resztek wcale nie jest trudne. W dodatku przyjemne i ekologiczne.

- Idea less i zero waste, albo po polsku zwyczajnie - gospodarność, może niezwykle pobudzić naszą kreatywność - mówiła Małgorzata Ruszkowska z duetu Mead Ladies (Łąkowe Damy).

"Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin" - Małgorzata Ruszkowska-Macur, Kaja Nowakowska "Dzikie smaki. Kuchnia zwariowanego zbieracza roślin" - Małgorzata Ruszkowska-Macur, Kaja Nowakowska

- Daje to możliwość, by spojrzeć na produkt i wykorzystać go w kuchni zupełnie inaczej. Z łodygi brokuła można przyrządzić świetną pastę, chipsy brokułowe, a nawe ją zakisić. Możemy wykorzystać to, co rośnie wokół nas - radziła. 

Odpadki z kuchennego stołu możemy wykorzystać również do tworzenia wyjątkowych kompozycji zapachowych, które odświeżą nasz dom. - Fusy kawowe pochłaniają nieprzyjemne zapachy, z resztek pomarańczy można przygotować pływające, pachnące świece, albo zapachowe kostki.

Jak to zrobić? Więcej na ten temat w nagraniu.

***

Tytuł audycji: Stacja Kultura

Prowadzi: Kasia Dydo

Gość: Małgorzata Ruszkowska z duetu Mead Ladies (Łąkowe Damy).

Data emisji: 25.07.2019

Godzina emisji: 11.47

ac/kd