Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Przemysław Goławski 13.06.2011

Weki XXI wieku - mamy przepisy! (WIDEO)

Gościem Poranka jest Beata Martynowska, specjalistka od przetworów. W rozmowie z Anią Depczyńską zdradza przepisy na najlepsze smakołyki.
Weki XXI wieku - mamy przepisy (WIDEO)fot. W. Kusiński/PR


Najlepsze przetwory powstają gdy są do tego najlepsze owoce i najlepsze składniki. - Oczywiste jest, że okres letni i okres jesienny to szczyt produkcyjny - mówi ekspertka, szefowa "Spiżarni".

Słodkościami, które możemy znaleźć teraz są przede wszystkim truskawki, już niebawem pojawią się wiśnie. - Naszym specjałem są wiśnie korzenne, teraz przygotowujemy się do ich produkcji. Szykujemy syropy z truskawek, wiśni, czekamy na maliny - mówi gość Poranka. Jak powstają przetwory z wiśniami korzennymi? - Wiśnie są zrywane, drylowane, dodawane są przyprawy - goździki, korzeń imbiru.

Kuchnia staropolska, która jest skarbnicą przepisów na przetwory, garściami czerpała z nietypowo polskich przypraw i owoców. Dziś jednak nie jesteśmy przyzwyczajeni do bardzo egzotycznych smaków.

- Nie mamy świadomości tego, że już w XVI i XVII wieku kuchnia prawdziwie staropolska była w ogromnej częsci oparta na różnych przyprawach. Między innymi dlatego, że Polska miała kontakt z całym światem, byliśmy daleko bardziej wysunięci na wschód. Stamtąd przywożono wiele egzotycznych dodatków - wyjaśnia Beata Martynowska.

Przykładem egzotycznego połaczenia są bakalie z rumem. - Nie jest to łatwy przepis - zaznacza specjalistka. Bakalie należy dobrze przygotować, następnie zmacerować z rumem. Całość musi się odleżeć. Gdy wszystko to będzie zakończone, powstaje doskonały element deserów i lodów. - Przyznam się, że niektórzy po prostu wyjadają je łyżeczkami - zdradza w Czwórce.

Aby dowiedzieć się, jakie jeszcze tradycyjne przysmaki możemy przygotować z owoców, i jak je doprawiać, wystarczy posłuchać całej audycji. Kliknij w boksie "Posłuchaj" po prawej stronie artykułu.

pg