Jak tłumaczy Konrad Konstantynowicz, cup tasterzy to dosłownie ludzie zajmujący się próbowaniem kawy z filiżanki. Dlaczego? By rozpoznać skąd pochodzi kawa, sprawdzić czy jest warta polecenia czy też czy można z niej stworzyć własną mieszankę. W Polsce smakoszy kawy, którzy oceniają jej smak, konsystencję i aromat jest zaledwie kilkunastu.
– Niektórzy cup tasterzy pracują na plantacjach kawy. Tam sprawdzają czy kawa, która została wyhodowana nadaje się na eksport. Inni pracują w palarniach, które wyrastają jak grzyby po deszczu – tłumaczy gość "Pod lupą".
Na mistrzostwach cup tasterów, które odbywają się w różnych rejonach świata kilka razy w roku, uczestnicy mają zwykle osiem minut na ocenę ośmiu zestawów kaw typu speciality. Każdy zestaw zawiera trzy kawy, w tym jedną różną od dwóch pozostałych, ale o bardzo zbliżonym smaku. Zwycięża ten kto oceni właściwie największą ilość zestawów w najkrótszym czasie.
Więcej o kawie, jej parzeniu i ekspresach do kawy dowiesz się słuchając całej rozmowy Justyny Dżbik z Konradem Konstantynowiczem.
ap