Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Szczepan Rybiński 24.01.2013

Rozstrzygamy spór o bąbelki

Anglicy twierdzą, że szampan to ich wynalazek, a nie Francuzów. Tymczasem nikt nie powinien mieć wątpliwości, że najlepsze kasztany są na placu Pigalle, a bąbelki - w Szampanii.
Rozstrzygamy spór o bąbelki Glow Images/East News

Szampania, bo niej mowa, to region południowo-wschodniej Francji, którego aż 35 % powierzhnii zajmują winnice.

- Większa część przemysłu tej części kraju opiera się właśnie na produkcji win. Wszystko zaczęło się od Don Perignon. Większości z nas ten zwrot kojarzy się tylko z popularnym winem, a tymczasem tak nazywał się mnich benedyktyński, który wynalazł szampana - tłumaczy Paulina Walczak.

Po krótkim przedstawieniu historii trunku gość Czwórki wyjaśniał, jak właściwie powinno się pić szampana: - Przed degustacją powinniśmy unikać pikantnego jedzenia, bo możemy nie poczuć delikatnego smaku szampana. Ważny jest też, by kieliszek był zwężany do góry. Wtedy lepiej utrzymuje aromat alkoholu - wyjaśnia rozmówca Krzyśka Grzybowskiego.

Więcej o tajnikach szampana dowiesz się, słuchając nagrania z audycji "4 do 4", w której opowiadaliśmy także historię pewnego paryskiego klubu, który rozpala wyobraźnię mężczyzn i kobiet na całym świecie.

Moulin
Moulin Rouge w Paryżu

Poznaj tajemnice najpiękniejszych zakątków świata > > >