Szampania, bo niej mowa, to region południowo-wschodniej Francji, którego aż 35 % powierzhnii zajmują winnice.
- Większa część przemysłu tej części kraju opiera się właśnie na produkcji win. Wszystko zaczęło się od Don Perignon. Większości z nas ten zwrot kojarzy się tylko z popularnym winem, a tymczasem tak nazywał się mnich benedyktyński, który wynalazł szampana - tłumaczy Paulina Walczak.
Po krótkim przedstawieniu historii trunku gość Czwórki wyjaśniał, jak właściwie powinno się pić szampana: - Przed degustacją powinniśmy unikać pikantnego jedzenia, bo możemy nie poczuć delikatnego smaku szampana. Ważny jest też, by kieliszek był zwężany do góry. Wtedy lepiej utrzymuje aromat alkoholu - wyjaśnia rozmówca Krzyśka Grzybowskiego.
Więcej o tajnikach szampana dowiesz się, słuchając nagrania z audycji "4 do 4", w której opowiadaliśmy także historię pewnego paryskiego klubu, który rozpala wyobraźnię mężczyzn i kobiet na całym świecie.
Moulin Rouge w Paryżu
Poznaj tajemnice najpiękniejszych zakątków świata > > >