Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 05.09.2013

Chaczapuri - perła gruzińskiej kuchni

W zależności od regionu kraju ten placek zapiekany z serem ma różne kształty, trochę inaczej się go także przygotowuje. Oto tajemnica przyrządzania tego przysmaku.
Panorama gruzińskiego miasta TbilisiPanorama gruzińskiego miasta Tbilisien.wikipedia.org/Vladimer Shioshvili
Posłuchaj
  • Gruzińskie wizytówki. Rozmowa z Mateuszem Bajkiem z portalu Kaukaz.pl (4 do 4/Czwórka)
  • Przepis na gruzińskie chaczapuri (4 do 4/Czwórka)
Czytaj także

- To najbardziej znane gruzińskie danie - przyznaje Keto Tawadze, Gruzinka mieszkająca w Polsce, szefowa kuchni w restauracji "Mała Gruzja". - Są różne rodzaje tej potrawy, w zależności od regionu - dodaje.

Słowo "Chaczapuri" oznacza dosłownie chleb z twarogiem. I to właśnie biały ser jest sekretem popularności tej potrawy. - Trzeba także dodać sera żółtego, np. goudę, albo mozarellę, gdyż placek wyłącznie z białym serem nie będzie wyglądał, ani smakował jak prawdziwe chaczapuri – zaznacza Tawadze.

Jak przygotować chaczapuri?

Chaczapuri imeretyńskie

Ciasto drożdżowe:

woda (lub mleko) – 0,75 szklanki
mąka – 2 szklanki

drożdże – 20 dag

1 łyżka roztopionego masła

sól

Farsz:

200 g sera mozarella/ gouda

200 g sera białego lub fety

1 jajko

Chaczapuri
Chaczapuri imeretyńskie
fot.Wikimedia.commons/Andrew Butko

Łączymy składniki na ciasto, wyrabiamy, w razie potrzeby dosypując mąki i dolewając wody.

Ciasto nakrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Przygotowujemy farsz: ser ścieramy na tarce lub kroimy bardzo drobno. Mieszamy oba gatunki sera razem z jajkiem.

Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki.

Nakładamy farsz na placek i zamykamy jak w torebce, dobrze sklejając brzegi. Ciasto z nadzieniem wałkujemy jeszcze raz, formując placek wielkości naszej patelni.

Patelnię rozgrzewamy. Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień. Pieczemy z obu stron, aż się zarumieni.

Gotowe chaczapuri smarujemy masłem.

Smacznego!