Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Przemysław Goławski 02.07.2011

Gdy ruszamy w drogę

O czym pamiętać wybierając się w podróż? Jak spakować samochód lub plecak? I co jeść? Odpowiedź w Czwórce.
Gdy ruszamy w drogęGlow Images

Każda podróż to nie tylko przyjemność wyrwania się z codzienności i relaks w wymarzonym miejscu. By wprawa była rzeczywiście udana zadbać musimy o wszystkie szczegóły związane z pakowaniem i transportem bagażu. Nie możemy też zapomnieć o jedzeniu w czasie podróży. By wszystko to było łatwiejsze, podpowiedzi udzielają eksperci Czwórki.

1. Samochód
Dobrze spakować samochód to na prawdę nie lada sztuka. Zadanie jest tym trudniejsze, ponieważ nie ma ściśle określonych zasad, jak auto pakować najlepiej.

- Ważne, by unikać w samochodzie luźno latających rzeczy. W momencie stłuczki lub wypadku nawet najdrobniejsze przedmioty nabierają takiej wagi, że uderzony pasażer lub kierowca może odnieść poważne rany, a nawet zginąć - wyjaśnia Juliusz Szalek, redaktor naczelny portalu moto.pl. Wszystko należy spakować w bagażniku, lub schować pod siedzenie - wtedy będziemy bezpieczniejsi.

2. Plecak
Jeśli wybieramy się w drogę, którą pokonywać zamierzamy na piechotę, lub gdy już dojedziemy do celu i zaczynamy zwiedzać okolicę musimy mieć ze sobą plecak, jego odpowiednie spakowanie jest bardzo istotne. To mam gwarantuje komfort. Kasia Kosińska, harcerka i miłośniczka podróżowania, tłumaczy jak sobie z tym poradzić.

- Ciężkie rzeczy starajmy się kłaść na spodzie plecaka, bliżej pleców. Dzięki temu plecak cały czas nie będzi nas ciągnął do tyłu - zaznacza. Co warto zabrać, a bez czego możemy się obejść? Dowiecie się słuchając całej audycji.

Bez względu na to co spakujemy do plecaka, musi on być dobrze wyważony. - Z dobrze ustawionym plecakiem, dopasowanym pasem biodrowym, ciężar rozkłada się dużo lepiej - nie jest trzymany na samych ramionach, ale też na biodrach i jest to dużo wygodniejsze.

3. Posiłki
Podróż nie uda się, gdy cały czas będziemy czuli głód. Aby sobie z tym poradzić mamy jednak wyjście. Jakie? Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny mówi, że najlepszym sposobem jest szybki postój z gotowaniem.

- Mam wrażenie, że stacje benzynowe trochę zmonopolizowały rynek przydrożnego jedzenia w Polsce. Są też knajpy, które w całej Polsce, nieustannie podają to samo - narzeka kucharz. Oczywiście, jeśli będziemy szukali, znajdziemy w trasie dobrą restaurację - nie jest to jednak łatwe.

- Polacy zaczynają tęsknić, za tym, by spróbować czegoś niezwykłego. Dlatego po prostu musimy wyposażyć się w turystyczną kuchenkę - wyjaśnia. Gość Czwórki udowodnił w studiu, że można samemu gotować w turystycznych warunkach. Przyrządził smakowitą jajecznicę!

Jakie są wasze "przepisy" na udane podróżowanie? Jak pakujecie bagażnik auta i plecak? Czekamy na komentarze!

pg