Stomatologiczny test wiedzy rodziców, przeprowadzony we wrześniu 2019 r i opublikowany na podstawie tego badania raport pt. "Higiena, leczenie i profilaktyka jamy ustnej u dzieci" informuje, że tylko 30 proc. rodziców wie, kim jest dedykowany dzieciom stomatolog - pedodonta, jedynie 10 proc. najmłodszych pacjentów odbyło pierwszą wizytę u stomatologa przed 1 rokiem życia i aż 76 proc. dzieci pije napoje po wieczornym myciu zębów, z czego 84% wodę, ale aż 12 proc. pije mleko, herbatę (12 proc.) lub sok (14 proc.), co niestety bardzo negatywnie wpływa na rozwój próchnicy.
Co warto jeść i pić?
- Najistotniejsze w żywieniu pod kątem zdrowia zębów są oczywiście pierwiastki będące budulcem kości, tj. wapń, magnez. Istotne są także cynk, żelazo, miedź, sód oraz potas, które uczestniczą w tym, żeby metaboliczne procesy były prawidłowe w budowie tkanki kostnej. Istotne są również witaminy - mówi dietetyk Estera Kwaśniak.
Gość Jedynki dodaje, że warto spożywać takie produkty jak mleko, sery, zielone warzywa liściaste, suche nasiona roślin strączkowych, suche owoce i woda wysoko zmineralizowana.
Choroby zębów
Nieleczone zęby mogą być przyczyną późniejszych wad zgryzu, a nawet problemów trawiennych i innych dolegliwości ogólnoustrojowych. Do najczęściej występujących przyczyn uszkodzenia i utraty zębów zaliczamy: próchnicę, erozję zębów oraz zapalenie przyzębia, czyli paradontozę.
- Rodzic dziecka w początkowym okresie powinien podjąć duże wyzwanie, żeby najpierw oczyszczać dziecku zęby i całą jamę ustną, a następnie wyedukować dziecko. Jako rodzice musimy pamiętać o tym, żeby unikać 3 podstawowych rzeczy, czyli słodyczy, które zawierają cukry proste, a szczególnie tych kleistych, przylegających do powierzchni zębów i długo działających w buzi, np. lizaki, landrynki. Drugą rzeczą są chipsy i przekąski, które mają dużo soli i wchłaniają wapń. Trzecia rzecz to napoje, które powodują demineralizację powierzchniowej warstwy szkliwa - twierdzi lekarz stomatolog dr Agnieszka Wołcz.
W "Eurece" tłumaczymy również, jakie złe nawyki żywieniowe szkodzą zębom i jak je zmienić. Wyjaśniamy, czym jest indywidualna podatność zębów na próchnicę i jakie produkty zalecamy spożywać w stanach zapalnych jamy ustnej.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Gośćcie: dr Agnieszka Wołcz (lekarz stomatolog), Estera Kwaśniak (dietetyk)
Data emisji: 07.11.2019
Godzina emisji: 19.08
DS