Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Klaudia Hatała 30.10.2017

Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię

Co smakuje Brytyjczykom? Pierogi? Bigos? A może schabowy? Co podoba się Brytyjczykom w polskiej kuchni? Zaskakującą odpowiedź na to pytanie usłyszeliśmy dzisiaj rano w "Podwójnym espresso".
Posłuchaj
  • Polska kuchnia podbija Wielką Brytanię (Podwójne espresso/Jedynka)
Czytaj także

- Odkryciem dla Brytyjczyków były nasze zupki owocowe. The Guardian poświęcił im nawet serię artykułów. Czegoś takiego Brytyjczycy wcześniej nie znali - mówiła w Jedynce Zuza Zak, autorka książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".

Książka z polskimi przepisami kulinarnymi, wydana została na początku w języku angielskim. Po sukcesie w Wielkiej Brytanii, trafiła także do USA, Australii, Niemiec i Holandii.

Świat poznaje polską kuchnię, choć trzeba ją przedstawiać w specyficzny sposób. - Przykładowo, nasz bigos porównałam do azjatyckiego kimchi. Polskie dania trzeba inaczej opisywać za granicą, przełamywać nieufność w stosunku do czegoś nowego. I to działa - mówiła Zuza Zak.

O tym jak polska kuchnia podbija świat, o pokrzywach w cieście i popularności naleśników z serem, usłyszycie we fragmencie audycji.

Polską wersję książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" można wygrać w tym tygodniu po 5:00 w porannym konkursie "Kto ma rację".  

***

Tytuł audycji: Podwójne espresso

Gość: Zuza Zak (blogerka kulinarna)

Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen

Emisja: 30.10.2017

Godzina: 5:40

kh