Żeby podtrzymać tę dobrą passę polscy przetwórcy intensywnie poszukują nowych rynków zbytu. Takim rynkiem jest i może być w przyszłości Wietnam, mówi Agnieszka Maliszewska z Polskiej Izby Mleka.
- Wietnam staje się coraz bardziej interesującym krajem nie tylko dla naszego mleka w proszku i serwatki, bo to są te dwa główne produkty, które wysyłamy obecnie w ten rejon, ale także dla sera, szczególnie długo dojrzewającego – mówi gość radiowej Jedynki.
Umocnienie na rynku singapurskim
Ważne dla naszych przetwórców z branży mleczarskiej jest także umocnienie się na rynku singapurskim.
Agnieszka Maliszewska Singapur jest drzwiami do pozostałych krajów: Malezji, Filipin, a tam nasze produkty są już znane i cenione.
- Singapur jest drzwiami do pozostałych krajów: Malezji, Filipin, a tam nasze produkty są już znane i cenione – podkreśla Agnieszka Maliszewska.
CETA szansą dla polskich produktów mleczarskich
Szansę na otwarcie się nowych rynków dla polskich produktów mleczarskich Agnieszka Maliszewska widzi także w umowie CETA.
- Kanada obawia się naszych serów, nie tylko europejskich, ale właśnie polskich. W rozmowach, które przeprowadzałam, było zaznaczane, że mamy bardzo dobre jakościowo produkty. Oczywiście jesteśmy też atrakcyjni cenowo w porównaniu z innymi krajami. W związku z tym wydaje mi się, że to będzie dla nas szansa na to, żebyśmy zwiększyli nasze możliwości eksportowe, żebyśmy bardziej zwiększyli tam swoją obecność – uważa Agnieszka Maliszewska.
Od kilku tygodni w Polsce rosną, po długim okresie spadków, ceny mleka w skupie. Na te wzrosty mają wpływ zwyżki cen produktów mleczarskich na światowych rynkach. Ceny serów i masła wzrosły aż o 30 proc., a ceny mleka w proszku o około 10 proc.
Elżbieta Mamos, awi