Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Adam Kaliński 17.11.2018

Rocznie na śmietnik trafia 1,6 mld ton żywności, a 800 mln ludzi cierpi głód

Marnowanie żywności ma fatalny wpływ na klimat. W skali świata emisja CO2   związana z wyprodukowaniem żywności, trafiającej później na śmietnik, wynosi około 3 miliardów 490 milionów ton.
Posłuchaj
  • O zgubnych skutkach dla klimatu marnowania żywności - w radiowej Jedynce Dariusz Kwiatkowski rozmawiał z profesorem Zbigniewem Karaczunem z SGGW, ekspertem Koalicji Klimatycznej.
Czytaj także

Rodzi się pytanie: po co wyprodukowano tę żywność, skoro nie została spożyta, a jej wytworzenie przyczyniło się do zatrucia powietrza?

Marnujemy żywność, marnujemy energię

- Do wytworzenia produktu spożywczego potrzebna jest energia, nieraz na kilku  etapach - wyjaśniał w radiowej Jedynce w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim profesor Zbigniew Karaczun z SGGW, ekspert Koalicji Klimatycznej.

Jego zdaniem - problem powiązania marnotrawstwa żywności z zagrożeniem dla klimatu jest już na tyle poważny, że powinien być dyskutowany podczas szczytu klimatycznego, który odbędzie się w Katowicach w dniach od 3 do 14 grudnia.

Problem także etyczny 

Marnowanie żywności to również problem etyczny, jeśli się weźmie pod uwagę fakt, że w skali świata rocznie na śmietnik trafia około 1 mld 600 mln ton produktów spożywczych, a głód cierpi około 800 milionów ludzi.

Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG