Rodzi się pytanie: po co wyprodukowano tę żywność, skoro nie została spożyta, a jej wytworzenie przyczyniło się do zatrucia powietrza?
Marnujemy żywność, marnujemy energię
- Do wytworzenia produktu spożywczego potrzebna jest energia, nieraz na kilku etapach - wyjaśniał w radiowej Jedynce w rozmowie z Dariuszem Kwiatkowskim profesor Zbigniew Karaczun z SGGW, ekspert Koalicji Klimatycznej.
Jego zdaniem - problem powiązania marnotrawstwa żywności z zagrożeniem dla klimatu jest już na tyle poważny, że powinien być dyskutowany podczas szczytu klimatycznego, który odbędzie się w Katowicach w dniach od 3 do 14 grudnia.
Problem także etyczny
Marnowanie żywności to również problem etyczny, jeśli się weźmie pod uwagę fakt, że w skali świata rocznie na śmietnik trafia około 1 mld 600 mln ton produktów spożywczych, a głód cierpi około 800 milionów ludzi.
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG