Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Adam Kaliński 23.04.2019

Światowa koniunktura sprzyja polskim eksporterom żywności

Prawdopodobnie tegoroczna sprzedaż naszej żywności za granicę dorówna tej ubiegłorocznej, kiedy to wartość eksportu wyniosła około 30 mld euro.
Posłuchaj
  • Marek Marzec - właściciel firmy PPH Ewa bis - mówił w radiowej Jedynce o eksporcie polskiej żywności - zwłaszcza warzyw i owoców. (Dariusz Kwiatkowski)

Najwięcej produktów spożywczych, bo aż około 23 proc. wysyłamy do Niemiec. Są to między innymi świeże warzywa i owoce.  

Marek Marzec - właściciel firmy PPH Ewa bis podkreślił w rozmowie z reporterem Naczelnej Redakcji Gospodarczej, że eksporterzy mają powody do zadowolenia.

Jak zauważył - wyzwaniem jest raczej posiadanie dobrego towaru niż jego sprzedaż.

- Na korzyść polskich eksporterów żywności działa także słabszy złoty - dodał. Stwierdził również, że wysyłający żywność za granicę nie mogą raczej liczyć na bezpośrednie dotacje i unijne wsparcie dla indywidualnych eksporterów.

Przypomnijmy, że w zeszłym roku zbiory jabłek w Polsce wyniosły około 4,5 mln ton, czyli o 2 mln ton więcej niż rok wcześniej.

Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG