Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Katarzyna Rogowska 29.10.2019

Czy dobrze przyrządzone sushi może być dla nas niebezpieczne?

– Jeżeli za dobrze przyrządzone sushi przyjmiemy takie, które zostało prawidłowo sprawdzone i przebadane, to jedzenie surowego mięsa ryb i innych zwierząt nie stanowi problemu. Jednak zarówno tatar, jak i surowa ryba niesie ze sobą pewne ryzyko – odpowiada dr Tomasz Rożek.

– Jeżeli to nie jest sprawdzony dostawca, możemy wpaść w dosyć poważne kłopoty zdrowotne. Surowa ryba także może być źródłem larw pasożytów. Tak samo jest z tatarem – możemy iść do restauracji i ryzykować. To ryzyko jest oczywiście mniejsze, kiedy mięso jest poddane obróbce termicznej – tłumaczy ekspert radiowej Trójki.

Czy obróbka termiczna surowego mięsa całkowicie usuwa problem żyjących w nim larw pasożytów? Czy popularność sushi w naszym kraju istotnie przełożyła się na liczbę zatruć pokarmowych? Odpowiedzi na te pytania znajdą Państwo w dołączonym nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 29.10.2019
Godzina emisji: 7.13

kr/ml