– W tej chwili działają trzydzieści dwa banki żywności. Każdy z nich jest osobnym podmiotem. Wszystkie skupia jedna misja, czyli zapobieganie marnowaniu jedzenia i przekazywanie go osobom najbardziej potrzebującym – mówi Dorota Jezierska, wiceprezes zarządu fundacji Polskich Banków Żywności.
Dlaczego marnujemy żywność i nie szanujemy jedzenia?
W naszym kraju marnuje się około dziewięciu milionów ton jedzenia w ciągu roku. Banki żywności starają się zmniejszyć tę statystykę. Oprócz przekazywania produktów, fundacje organizują różne ciekawe wydarzenia. – Dużą frajdą dla naszych podopiecznych jest wspólne gotowanie. Jest to teraz bardzo modny temat, a do tego okazuje się, że stół potrafi łączyć. Uczestnicy takich warsztatów bardzo się integrują – dodaje Dorota Jezierska.
Jak wygląda praca wolontariuszy banków żywności i jak przebiega cały proces funkcjonowania takich organizacji?
Ponadto w cyklu "Na wyciągnięcie ręki" o piątej edycji akcji PoKolędzie JP2, czyli o zespołach muzycznych, które odwiedzają domy dziecka, hospicja czy domy pomocy.
Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.
***
Tytuł audycji: Czas niezwykły
Autorka: Elżbieta Korczyńska
Goście: Dorota Jezierska (wiceprezes zarządu fundacji Polskich Banków Żywności, prezes Banku Żywności w Ciechanowie), Kacper Nowak (wolontariusz Banku Żywności SOS w Warszawie)
Data emisji: 23.01.2018
Godzina emisji: 23.07
kw/ml