Ekspertka przyznaje, że mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni dużo i ciężko pracują, ale mimo to ich styl życia sprzyja długowieczności. - Japończycy piją zieloną herbatę, jedzą dużo ryb, warzyw, owoców morza. Kobiety dbają o siebie metodami naturalnymi, stosują maseczki z wodorostów i kosmetyki z fermentowanym ryżem - wyjaśnia.
Opowiada też o respekcie, jakim w Japonii darzy się seniorów. - W trzeci poniedziałek września obchodzi się dzień szacunku do osób starszych. W tym dniu rodziny zabierają babcie i dziadków do restauracji, przynoszą prezenty, a małe społeczności dbają o to, by osoby samotne także poczuły się miło. Dzieci przygotowują dla nich występy w szkołach, a sąsiedzi organizują wspólne gotowanie i przynoszą posiłek osobom, które nie wychodzą już domu.
A jakie dania japońskie babcie przygotowują swoim wnukom? I w jakim wieku dzieci uczą się jeść pałeczkami? O tym w nagraniu.
***
Tytuł audycji: "Czas pogody"
Prowadzi: Zbigniew Krajewski
Gość: Alicja Than (japonistka, tłumaczka, restauratorka)
Data emisji: 9.01.2015
Godzina emisji: 10.17
mg/pg