Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PolskieRadio 24
Paweł Bączek 27.12.2019

Rząd chce wprowadzić podatek cukrowy. Ekspert: trzeba zmienić nawyk

- Nie wystarczy podwyższyć ceny, żeby zmienić nawyk. Ten niezdrowy napój musimy zastąpić czymś co będzie zdrową alternatywą - mówiła na antenie Polskiego Radia 24 Maria Libura (ekspert ds. zdrowia publicznego, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski).
Posłuchaj
  • Maria Libura: tzw. podatek od cukru jest de facto podatkiem od napojów słodzonych (Gorący Temat/PR24)
Czytaj także

Rząd chce wykorzystać politykę fiskalną do walki m.in. z nadwagą i otyłością, które stają się coraz większym problemem zdrowotnym Polaków. Powstał projekt, który przewiduje m.in. nałożenie dodatkowej opłaty na napoje z dodatkiem substancji słodzących.

- W państwach, które mają wprowadzony podatek cukrowy, widać spadek sprzedaży produktów z zawartością cukru - powiedział minister zdrowia Łukasz Szumowski. - Spożywamy gigantyczne ilości cukru - przestrzegał szef resortu. Projekt przewiduje m.in. 70 lub 80 gr opłaty za słodzony napój. Do problemu z otyłością wśród Polaków odniosła się Maria Libura z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

szumowski pap 1200.jpg
Łukasz Szumowski: podatek cukrowy wyjdzie Polakom na zdrowie

- Cukier jest również dodawany do produktów powszechnie uważanych za zdrowe jak np. mrożone warzywa. Cukier nam smakuje, co jest szeroko wykorzystywane przez przemysł spożywczy. Jesteśmy gatunkiem przyzwyczajonym do długiego głodu, do niedoboru żywności, a nie nadmiaru - mówiła Maria Libura.

Cukier w produktach, cukier w napojach

Ekspert ds. zdrowia publicznego podkreśliła, że "spożycie cukru jako cukru spada". - Kupujemy mniej cukru rafinowanego, mniej cukru w torebkach. To, że wzrasta spożycie cukru wynika z tego, że zjadamy go coraz więcej w innych produktach. Pijemy go w napojach, zjadamy w produktach mlecznych, w różnego rodzaju słodyczach - zwróciła uwagę.

- Ten proponowany tzw. podatek od cukru jest de facto podatkiem od napojów słodzonych. To jest łatwiejsze w konstrukcji niż np. wprowadzanie podatku od słodyczy. Jeżeli popatrzymy na najbardziej wrażliwą grupę - młodzież i dzieci - to widzimy, że to rosnące spożycie cukru wynika przede wszystkim z nadmiernego picia tych słodzonych napojów - stwierdziła rozmówczyni Antoniego Trzmiela.

- Nie wystarczy podwyższyć ceny, żeby zmienić nawyk. Ten niezdrowy napój musimy zastąpić czymś, co będzie zdrową alternatywą. Niektórzy mówią, że powinno się zwiększyć dostępność owoców i warzyw - powiedziała Libura.

Więcej w nagraniu. 

***

Audycja: "Temat dnia/Gość PR24"
Prowadzący: Antoni Trzmiel
Gość: Maria Libura (ekspert ds. zdrowia publicznego)
Data emisji: 27.12.19
Godzina emisji: 15.07

pb