Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Karolina Bobryk 07.07.2018

Bergamotka kontra cholesterol. Rezultaty są zadziwiające

Owoce bergamotki uprawiane są od pokoleń na południu Włoch. Plantacje znajdują się na terenie nieskażonym, daleko od miast i przemysłu. Badania potwierdzają, że spożywanie bergamotki, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Dlaczego tak się dzieje?

W 2013 roku przeprowadzono badania na Uniwersytecie Magna Graecia w Catanzaro, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "International Journal of Cardiology".

Badania przeprowadzone na 237 pacjentach potwierdziły, że spożywanie bergamotki przyczynia się do kontroli poziomu cholesterolu. Pacjenci uczestniczący w badaniach pili przez 30 dni 100 ml soku z bergamotki. Wyniki badań były następujące: u 38 proc. osób z wysokim poziomem cholesterolu zmniejszył się LDL (zły cholesterol), u 42 proc. podwyższył się HDL (dobry cholesterol), u 41 proc.osób uległ zmniejszeniu poziom trójglicerydów i obniżyło o 25 proc. tężenie glukozy we krwi.

Dr Marcin Barylski, internista, kardiolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi opowiada o naturalnej metodzie walki z cholesterolem, opartej na kuracji z wyciągu pomarańczy bergamota. Wymienia również inne zalety tej rośliny. - Za pomocą soku nie osiągniemy tego wyniku, nawet nie wiem, czy sok można pić, bo jest gorzki - wyjaśnia lekarz.

Która część rośliny wykazuje największe, prozdrowotne własciwości? Gdzie można kupić bergamotkę? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: dr Marcin Barylski (internista, kardiolog z Kliniki Kardiologii i Rehabilitacji Kardiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi)

Data emisji: 7.07.2018

Godzina emisji: 13.45

ag