W 2013 roku przeprowadzono badania na Uniwersytecie Magna Graecia w Catanzaro, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "International Journal of Cardiology".
Badania przeprowadzone na 237 pacjentach potwierdziły, że spożywanie bergamotki przyczynia się do kontroli poziomu cholesterolu. Pacjenci uczestniczący w badaniach pili przez 30 dni 100 ml soku z bergamotki. Wyniki badań były następujące: u 38 proc. osób z wysokim poziomem cholesterolu zmniejszył się LDL (zły cholesterol), u 42 proc. podwyższył się HDL (dobry cholesterol), u 41 proc.osób uległ zmniejszeniu poziom trójglicerydów i obniżyło o 25 proc. tężenie glukozy we krwi.
Dr Marcin Barylski, internista, kardiolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi opowiada o naturalnej metodzie walki z cholesterolem, opartej na kuracji z wyciągu pomarańczy bergamota. Wymienia również inne zalety tej rośliny. - Za pomocą soku nie osiągniemy tego wyniku, nawet nie wiem, czy sok można pić, bo jest gorzki - wyjaśnia lekarz.
Która część rośliny wykazuje największe, prozdrowotne własciwości? Gdzie można kupić bergamotkę? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: dr Marcin Barylski (internista, kardiolog z Kliniki Kardiologii i Rehabilitacji Kardiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi)
Data emisji: 7.07.2018
Godzina emisji: 13.45
ag