Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Sylwia Mróz 19.08.2017

Zdrowy talerz od najmłodszych lat. Jak to zrobić?

- W epoce internetu, gdy każdy jest podłączony, stwierdziliśmy, że właśnie tym kanałem będziemy się komunikować, by zachęcić do zdrowego odżywiania - mówi Paweł Kocon, dyrektor Biura Rozwoju Rynku.

Większość dzieci nawyki żywieniowe wynosi z domu i czerpie z otoczenia. By zachęcić najmłodszych do zdrowego odżywienia od ośmiu lat działa program "Owoce i warzywa w szkole". Od tego roku główny przekaz będzie skierowany do rodziców, bo dziecko, jak zaznacza gość Jedynki, nie jest do końca świadomym konsumentem.

- Postanowiliśmy odwrócić komunikację z tej stricte piknikowej i rozrywkowej, przygotowanej z myślą o dzieciach, na rozmowę z rodzicami o tym, co ich pociechy jedzą w szkole. W ten sposób powstał pomysł serialu z "Ekipą Chrumasa", który jest atrakcyjny zarówno dla młodych, jak i dorosłych - opowiada Paweł Kocon.

Jak zachęcić najmłodszych do jedzenia szpinaku i czosnku? Czy jest sposób, by urozmaicić dziecięce śniadania przygotowywane do szkoły? O tym więcej w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Eureka

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: Paweł Kocon (dyrektor Biura Rozwoju Rynku)

Data emisji: 18.08.2017

Godzina emisji: 19.09

sm/ag