Oznaczenia "eco", "bio", czy "organic" przyznawane są po spełnieniu określonych norm. Żeby produkt mógł otrzymać właściwy certyfikat, musi zawierać 95 proc. składników wyprodukowanych ekologicznie.
Według Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, dietetyka klinicznego, nasze zakupy nie muszą być w całości ekologiczne. Gość audycji zachęca jedynie do kupowania ekologicznego mięsa czy ryb. – Warzywa, owoce, czy produkty suche możemy spokojnie kupować w normalnych sklepach – mówi.
Dietetyk także radzi, żeby czytać etykiety. Jeśli na pierwszym miejscu w składzie znajduje się sól, cukier albo tłuszcz, nie należy produktu kupować.
Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.
***
Tytuł audycji: Piąta pora roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 1.10.2018
Godzina emisji: 13.38
kwh/abi