Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Szałowska 10.03.2011

Od książki do talerza

Międzynarodowe Targi Książki Kulinarnej to nie tylko prezentacja publikacji. To prawdziwe święto kuchni, gdzie można skosztować produktów i potraw uwiecznionych na papierowych kartach.
Międzynarodowe Targi Książki Kulinarnej w ParyżuMiędzynarodowe Targi Książki Kulinarnej w Paryżufot. Marek Brzeziński
Posłuchaj
  • Kulisy Kulinarnej Akademii 10 marca
Czytaj także

W Paryżu zaprezentowali się szefowie z całego świata. Szwedzi przywieźli żółte sery, Peruwiańczycy różne odmiany ziemniaka, a dwie mistrzynie z Kolumbii prezentowały potrawy przygotowywane we frytkownicach.

Nie zabrakło Włochów, Francuzów czy przedstawicieli regionu Azji. Były także książki poświęcone w całości poszczególnym produktom: winom, oliwie, makaronom.

- My jesteśmy tutaj obecni, gdyż Le Cordon Blue prowadzi także działalność wydawniczą. Gdy Le Cordon Blue powstawało w 1895 roku, zanim stało się szkołą, było pismem poświęconym sprawom kulinarnym. Wydajemy książki we współpracy z innymi wydawnictwami, jak na przykład Mała Encyklopedia Czekolady Larousse’a, którą przetłumaczono w sześciu językach - opowiadała Sandra Messier z Le Cordon Blue.

Patrząc na pięknie wydane albumy pełne smakołyków i próbując przygotowanych na paryskich targach potraw Marek Brzeziński nabrał ochoty na Ayam Panggang Percika, czyli kurczaka po malajsku. Jak tylko sam zmierzy się z tym wyzwaniem, podzieli się z nami przepisem i sposobem przygotowania.

Aby usłyszeć do kogo został przyrównany mistrz Benedetto d’Epiro wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)