Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Szałowska 04.04.2011

Małże św. Jakuba rządzą w Katalonii

Typowym przysmakiem katalońskim, którego nie znajdziemy w innych rejonach Hiszpanii jest chleb z rusztu, który smarujemy pomidorem i posypujemy solą. Jest to dodatek do wszystkich dań.
Małże św. JakubaMałże św. JakubaGlow Images/East News

- Kuchnia katalońska różni się od hiszpańskiej, używamy innych składników i inaczej przygotowujemy potrawy - mówi Anna, która jest katalonką z Barcelony. Są także różnice w obrębie samej Katalonii. Składniki używane na wybrzeżu różnią się od tych z Pirenejów.

Kuchnia katalońska jest prosta, ale zapada w pamięć.

Dziś proponujemy przygotowanie czegoś z wybrzeża Morza Śródziemnego. Produkt trudno dostępny, ale przygotowanie proste.

A zatem potrzebujemy małży św. Jakuba, które w Polsce dostępne są zazwyczaj w postaci mrożonej.

Najpierw oddzielamy czerwony koral od białego ciała małży.

Na maśle i oliwie podsmażamy pocięte na kawałki korale, dodajemy cienko pokrojoną szalotkę i, gdy sos zacznie wydawać charakterystyczny świst, wlewamy pół butelki białego wytrawnego wina. Odparowujemy, dolewamy bulionu z kurczaka i znów odparowujemy. Na koniec dodajemy odrobinę śmietany.

Teraz zajmiemy się mięsem małży. Na dno patelni wlewamy oliwę, kładziemy pergamin, znów lejemy oliwę, po bokach układamy świeży tymianek oraz rozgniecione ziarna czarnego i białego pieprzu, gałązkę rozmarynu.

Na gorącą oliwę kładziemy małże, na ostrym ogniu przysmażamy i zarumieniamy z obu stron.

Do tego sos i warzywa do wyboru. SMACZNEGO!

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)