Profesor Mirosław Jarosz - dyrektor Instytutu podkreśla, że otyłość i nadwaga wśród dzieci i młodzieży są coraz częstsze, dlatego trzeba przeciwdziałać. Według niego, walka z otyłością jest możliwa głównie poprzez edukację. Program edukacyjny powinien być dobrze opracowany i skupić się na wielu czynnikach: żywienia, aktywności fizycznej, oddziaływania na rodzinę, nauczycieli i środowisko szkolne. Dopiero wówczas jest szansa odniesienia sukcesu - stwierdził.
O tym, że nadmiar soli, cukru i tłuszczu przyczynia się do otyłości już wiemy, ale nie zastanawiamy się nad przekąskami - mówi profesor Jadwiga Charzewska. Jest to nowy czynnik ryzyka: posiłki są zastępowane przekąskami, bardzo często niezdrowymi. Sięgamy po nie w pośpiechu i dajemy dzieciom. Według profesor Charzewskiej, pozbawiamy organizm zbilansowanej, urozmaiconej diety, gdzie jest miejsce na warzywa, kasze, owoce.
Warszawski Instytut Żywności i Żywienia prowadzi polsko-szwajcarski program "Zachowaj Równowagę". Działaniami zostało objęte 1600 placówek edukacyjnych, to jest 380 tysięcy dzieci. Promowano tam zasady prawidłowego odżywiania się i aktywność fizyczną. Przez ostatnie dwa lata odsetek dzieci otyłych i z nadwagą zmniejszył się o 1 procent.
IAR