X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Informacyjna Agencja Radiowa

Litwa: tradycje wielkanocne

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2017 11:36
Litewskie zwyczaje wielkanocne nieco różnią się od polskich. Podobieństwa to głównie pisanki i liczne potrawy mięsne na świątecznym stole.
Pisanki
PisankiFoto: Informacyjna Agencja Radiowa

 Na Litwie tradycyjne pisanki wielkanocne gotuje się w łupinach cebuli, owinięte w pończochę lub specjalne siatki. Czasem do wody, w której są zanurzane, dosypuje trochę kolorowej sproszkowanej farbki. Wychodzą z tego piękne kolorowe, marmurkowe jajka - każde inne. W Wielkim Tygodniu upiększa się drzewko wielkanocne - czyli wstawioną do wody gałąź z pierwszymi wiosennymi listkami. Stanowi ono radosny, świąteczny atrybut wystroju domu. 

Na świątecznym stole, podobnie jak w Polsce, są przede wszystkim jaja i wszelkiego rodzaju mięsa: pieczone, duszone, czasem podawane w galarecie. Gospodynie dbają o to, by wszystkie smakołyki były zrobione własnoręcznie, bo wtedy ponoć smakują nadzwyczajnie. Wśród łakoci, oprócz bab wielkanocnych, na stole koniecznie powinna być pascha - z białego sera z bakaliami. Mazurki są mniej popularne. A po posiłku - zabawa w tak zwane "kaczanie" jajek. Kto uzbiera najwięcej jaj - ten wygrywa. Śmigusa-dyngusa Litwini nie znają. Zwyczaj ten spotyka się jedynie na Wileńszczyźnie wśród polskich rodzin, ale i tam jest on raczej mało popularny.


IAR/Renata Widtmann/Wilno

Zachęcamy do śledzenia nas na Twitterze. Więcej i najwięcej wiadomości IAR po wykupieniu dostępu do serwisu.