Starożytni radzili sobie z przejedzeniem przy pomocy piórka...

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2013 11:50
W poświątecznych "Ćwiczeniach z myślenia" rozmawialiśmy o oczyszczeniu, trunkach wspomagających walkę z przejedzeniem i literackich tropach (wcale ich nie mało!), które odnoszą się do ludzkiej fizjologii.
Audio
  • Starożytni radzili sobie z przejedzeniem przy pomocy piórka... (Ćwiczenia z myślenia)
Gustave Dor, Dzieciństwo Gargantui, ilustracja do powieści Rabelaisgo, 1873 r.
Gustave Doré, "Dzieciństwo Gargantui", ilustracja do powieści Rabelais'go, 1873 r.Foto: Alexander von Reichstadt/Wikimedia, domena publiczna

Świąteczne "nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu" nie jest bynajmniej grzechem naszych czasów. Ponoć w epoce saskiej uczta wigilijna składała się z dwóch części: obfitego posiłku postnego przed północą oraz z części zasadniczej, która zaczynała się dopiero po północy. Z obżarstwem zmagali się także starożytni. Jeden z gości audycji Łukasz Modelskiego, filolog klasyczny Inga Grzeszczak, przypomina, że najedzonego i pijanego do nieprzytomności cesarza Klaudiusza służba próbowała "oczyścić", wkładając mu piórko do ust...

Co ciekawe, wymioty kojarzyły się naszym przodkom z... rodzeniem. W słynnej "Złotej legendzie" odnaleźć można na przykład opowieść o tym, jak lekarze spełnili życzenie Nerona, który zapragnął poczuć, jak to jest być kobietą i urodzić dziecko. Otóż, upoiwszy cesarza alkoholem, dali mu do połknięcia żabę, którą następnie hodowano w brzuchu władcy. A gdy osiągnęła zadowalające rozmiary, podano Neronowi środki wymiotne. I tak cesarz "urodził" żywą istotę...

Istotny jest fakt, że wymioty i wiatry dosyć długo pozostawały w naszej kulturze poza sferę tabu. - Trudno wskazać konkretny moment - mówił historyk i krytyk sztuki Bogusław Deptuła. - Na pewno jeszcze w średniowieczu te kwestie nie był wstydliwe. Zmiana nastąpiła na pewno dopiero w czasach nowożytnych. I od razu pojawiły się na nią libertyńskie odpowiedzi - dodał. Do klasyki gatunku należy XVIII-wieczna "Sztuka pierdzenia" Pierre'a-Thomasa-Nicolasa Hurtaut. Z tego ponad stu stronicowego traktatu dowiadujemy się, że w gazach nie ma nic zdrożnego, pod warunkiem że są bezwonne. Wówczas ich dźwięk może się nawet okazać miły dla ucha...

Od stuleci niezbędne w procesach przygotowania organizmu do konsumpcji oraz właściwego trawienia pozostawały odpowiednie rodzaje alkoholu, o których opowiadał mistrz Polski sommelierów Tomasz Kolecki Majewicz. Gościem audycji "Ćwiczenia z myślenia" , poprowadzonej przez Łukasza Modelskiego, był także tłumacz i kucharz Pawel Bravo.

mm

Czytaj także

"Żeby Wam się kopiło", czyli po co nam świąteczne życzenia?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2015 10:52
Zmienia się forma, ale nie zmienia się idea życzeń bożonarodzeniowych. O tradycji pozytywnego zaklinania rzeczywistości opowiadali w Dwójce etnografowie i kulturoznawcy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Historia Chrystusa zapisana w ościach karpia

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2013 14:00
Wigilijna loteria, podwójne prezenty i zabawki z papieru. O pamiętnych rodzinnych Wigiliach opowiadali w Dwójce Barbara Caillot-Dubus, Agnieszka Duczmal, Julia Hartwig, Lech Majewski, Aleksander Naganowski i Olga Pasiecznik.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Papież Franciszek: musicie przezwyciężyć pychę, fałsz i nienawiść!

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2013 10:58
Przyszedł na świat, by wyzwolić ludzi z ciemności - tak o narodzinach Jezusa mówił podczas pasterki w Bazylice świętego Piotra papież Franciszek
rozwiń zwiń