Owocowy wątek Rewolucji Kulturalnej w Chińskiej Republice Ludowej

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2019 11:57
- To historia wyjęta jakby ze średniowiecznych kronik, a dotyczy – o dziwo – ateistycznego państwa, w którym mango było w tym okresie owocem niezwykle egzotycznym, praktycznie nieznanym - mówiła w Dwójce dr Monika Milewska, autorka publikacji "Mango Mao. Niezwykła relikwia komunistycznych Chin".
Audio
  • Mango. Od owocu do relikwii (Droga przez mąkę/Dwójka)
Mango
MangoFoto: shutterstock/Piyaset

Z antropolożką rozmawialiśmy o niezwykłej roli, jaką zyskało mango w czasie Rewolucji Kulturalnej w Chińskiej Republice Ludowej, która rozpoczęła się latem 1968 roku. W jaki sposób niepozorny owoc może stać się przedmiotem kultu? I czy zwyczajny kosz mango może mieć wymiar polityczny? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: dr Monika Milewska (Zakładu Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Gdańskiego, autorka publikacji "Mango Mao. Niezwykła relikwia komunistycznych Chin")

Data emisji: 10.08.2019

Godzina emisji: 10.00

pg

Czytaj także

Wszystkie smaki kina kulinarnego

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2019 13:59
Gościem audycji była Lucyna Zembowicz - pomysłodawczyni Films for Food Festival.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Urszula Gacek: ocet jest bardzo humorzasty

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2019 13:21
- Zawsze byłam zapalonym kucharzem, robiłam własne wina i konfitury. Postanowiłam więc zrobić własny ocet cydrowy na czystym soku wytłoczonym z własnych jabłek – opowiadała Urszula Gacek, która od lat produkuje własne octy żywe.
rozwiń zwiń