Cydr to dla Polaków nowość. Pierwsze rodzime produkcje rzemieślnicze mają zaledwie kilka lat. - Historia cydru w Polsce nie jest bardzo długa. Wbrew obiegowym opiniom, nie mamy wielowiekowej tradycji produkcji cydru - podkreślił Maciej Nowicki .
- W 2014 roku kiedy wprowadzono embargo na polskie jabłka była akcja, żeby jeść polskie jabłka, pić polskie cydry i faktycznie rozpoznawalność i mówienie o polskim cydrze było wtedy bardzo duże - tłumaczył gość programu. - Niestety później rozpoczął się proces wypaczeń, który trwa do tej pory, czyli to, co możemy znaleźć na półkach sklepów, czyli tzw. cydr przemysłowy, który z prawdziwym cydrem rzemieślniczym nie ma wiele wspólnego.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Maciej Nowicki i Małgorzat Minta (Festiwal Polski Cydr Online)
Data emisji: 30.05.2020
Godzina emisji: 10.00