"Gościnność od kuchni". Na zapleczu restauracji

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2020 15:35
- Okazuje się, że to, o czym piszemy, o gościnności, bardzo dobrej obsłudze, która przekłada się na sukces biznesowy, to jest coś, co jest potrzebne nie tylko w gastronomii, ale w każdej branży - mówiła w "Drodze przez mąkę" Patrycja Siwiec, współautorka książki "Gościnność od kuchni". 
Okładka książki
Okładka książkiFoto: materiały prom.

Posłuchaj
22:55 [ PR2]PR2 (mp3) 27 czerwiec 2020 10_00_09.mp3 Adam Chrząstowski, Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski o książce "Gościnność od kuchni" (Droga przez mąkę/Dwójka)

Publikacja napisana została przez profesjonalistów dla profesjonalistów. Ma być pomocą dla szefa kuchni, kucharza, restauratora czy kierownika lokalu w tworzeniu biznesplanu, który zakończy się zadowoleniem gości i wielowymiarowym sukcesem opartym na wzajemnym uczeniu się. -  Mam za sobą pracę na zmywaku, kelnera, aż po pracę z restauracji z gwiazdką Michelina na wysokim poziomie - opowiadał Adam Pawłowski. - Napotykałem wiele osób, które były mentorami. Mentor jest bardzo pomocny, bo skraca czas dojścia do celów.


jedzenie restauracja 1200.jpg
Doradca gastronomiczny: trzeba przeformatować biznesy

- Kilka lat temu relacje szef kuchni - podwładny wyglądały zupełnie inaczej - tłumaczyła Patrycja Siwiec. - Teraz do głosu dochodzą inne pokolenia i te relacje musiały być zmienione. Ta książka jest poradnikiem dla osób zarządzających restauracją, w tym też szefów kuchni, jak inaczej niż feudalnie podejść do ucznia - podkreśliła restauratorka.

Poradnik, choć z założenia skierowany do wąskiej grupy odbiorców, cieszy się zaskakującą popularnością. - Widzimy kto książkę kupuje. Bardzo nas zaskoczyło, kiedy okazało się, że książkę "Gościnność" wysyłamy do warsztatów samochodowych, zakładów kosmetycznych, do miejsc, które zupełnie nie są związane z branżą  gastronomiczną - zaznaczyła Patrycja Siwiec. 

W książce znaleźć można także bardzo szczegółowe porady dla osób, które marzą o rozpoczęciu pracy w gastronomii.

Zachęcamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Adam Chrząstowski, Patrycja Siwiec i Adam Pawłowski (autorzy książki "Gościnność od kuchni")

Data emisji: 27.06.2020

Godzina emisji: 10.00​

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (27.06) w godz. 10.00-10.30 zaprasza Łukasz Modelski.

Czytaj także

Doradca gastronomiczny: trzeba przeformatować biznesy

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2020 12:20
- Paradoksalnie ta sytuacja sprawi, że rynek restauratorski się bardzo wyczyści. Może to jest szansa, żeby się jeszcze bardzie wzmocnić, wyczyścić obszary, które ciążyły i z podwójną siłą, i motywacją ruszyć do przodu - mówiła w Programie 2 Polskiego Radia Agnieszka Małkiewicz, trener, doradca i praktyk branży gastronomicznej. 
rozwiń zwiń