Kryzysowa konferencja on-line MADE FOR Restaurant to pierwsze tego typu wydarzenie gastronomiczne w Polsce, wymuszone obecną sytuacją epidemiologiczną i ekonomiczną. Podczas wtorkowego (12.05) spotkania uczestnicy nawiążą kontakt z restauratorami z kilku krajów świata oraz polskich miast, żeby dowiedzieć się jak u nich w branży przestawiają się okoliczności. - Ci najbardziej prężni na rynku podejmują kroki, aby przetrwać i o tym przetrwaniu, w kontekście biznesowym będziemy mówić - zapowiadała Agnieszka Małkiewicz.
Czas odmrażania gospodarki na świecie nie jest jednorodny. Możliwe jest więc skorzystanie z doświadczeń tych regionów, które w kolejne fazy już weszły. - Będą rozmowy z miejsc, gdzie już ten lockdown nie obowiązuje, czyli z Chin. Mamy informacje, że nastąpiło odbicie. Ludzie są spragnieni powrotu do restauracji - zaznaczyła restauratorka. - Będziemy rozmawiać o tym, co niedługo nastąpi, ale także w jaki sposób to się robi na rynkach, które już ten etap mają za sobą i możemy uczyć się na ich błędach - dodała.
"Nienasycone". Kulinarne portrety niezwykłych kobiet
Wyjątkowo trudna sytuacja branży gastronomicznej, to zdaniem organizatorki konferencji, szansa dla tych, którzy chcieli odejść, a nie umieli się zdecydować mimo ponoszonych strat. - Dla wielu restauratorów ta sytuacja jest wybawieniem. Mogą powiedzieć "wychodzę z rynku z twarzą".
Agnieszka Małkiewicz zaznaczyła, że konferencja ma za zadanie realne, ale i odważne naświetlenie sytuacji, która spowoduje, że na rynku utrzymają się najbardziej zdeterminowani. - Do rozmów zaprosiłam tych, w których wierzę, że przetrwają - zapewniła - i śmiało mogę powiedzieć, że mają pomysł na to jak trwać.
Gośćmi audycji byli także: Malka Kafka i Daniel Pawełek - restauratorzy.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Agnieszka Małkiewicz (trener, doradca i praktyk branży gastronomicznej) oraz Malka Kafka (restauratorka), Daniel Pawełek (restaurator)
Data emisji: 9.05.2020
Godzina emisji: 10.00