"Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Smakołyki w Muzeum Polin

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2022 14:14
Co łączy placki ziemniaczane z latkesami, a gołąbki z holiszkami? Jaki związek ma czulent z adafiną? Skąd wzięły są białysy? Dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie? Na te pytania odpowiada wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna", która została otwarta w Muzeum Polin.
Wystawa Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN
Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" w Muzeum Historii Żydów Polskich POLINFoto: Foto: Maria Wieczorkiewicz/PRdZ

W "Drodze przez mąkę" wybraliśmy się na spacer po tej ekspozycji w towarzystwie jej kuratorek: Magdaleny Maślak i Tamary Sztymy.

Kuchnia, wspólne jedzenie, zasiadanie do stołu, mają wymiar uniwersalny i wręcz metafizyczny. Bez względu na długość i szerokość geograficzną powinna zawsze zbliżać ludzi. Dla żydowskiej tożsamości kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem umacniania poczucia przynależności do wspólnoty.

Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentowana jest na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. To opowieść o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawia religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności, związane z przygotowaniem posiłków, oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Skłania także do refleksji, prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji.

(Źródło: polin.pl)

Posłuchaj
24:34 Droga przez makę Dwójka 20 marzec 2022 11_00_05.mp3 "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna". Smakołyki w Muzeum Polin (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: Magdalena Maślak i Tamara Sztyma (kuratorki wystawy)

Data emisji: 21.03.2022

Godzina emisji: 11.00


Czytaj także

Magdalena Maślak: kuchnia żydowska to kuchnia sezonowa

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2019 12:00
- Kuchnia żydowska ma tyle odsłon, ile krajów. I w każdym kraju, w którym mieszkają Żydzi, jest kuchnia żydowska lokalna - mówiła w Dwójce Magdalena Maślak z muzeum POLIN, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Pełno ich nigdzie…". Warszawska odsłona wystawy Muzeum POLIN zostanie otwarta 2 sierpnia

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2021 05:50
Wystawę będzie można podziwiać do 25 sierpnia w Warszawie na Bulwarze im. Jana Karskiego. Odwiedzający będą mogli obejrzeć 30 murali znajdujących się obecnie w różnych miejscach w Polsce oraz wziąć udział w spacerach tematycznych.
rozwiń zwiń