Jak World Central Kitchen gotuje na wojnie

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2022 12:23
Działają na całym świecie w miejscach, gdzie zdarzyły się klęski żywiołowe, kryzysy humanitarne i konflikty zbrojne. Do Polski przyjechali 48 godzin po ataku Rosji na Ukrainę. Rozdają Ukraińcom ciepłe posiłki na granicy, w punktach recepcyjnych oraz w dużych miastach.
World Central Kitchen rozdaje posiłki w ukraińskich miastach
World Central Kitchen rozdaje posiłki w ukraińskich miastachFoto: PAP/EPA/SERGEI ILNITSKY

Od pewnego czasu pojawiają się także na Ukrainie, między innymi we Lwowie i w Buczy. W wielkanocnej "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy z członkami World Central Kitchen oraz współpracującymi z tą organizacją Polakami.

Kucharz i założyciel organizacji José Andrés za charytatywną działalność World Central Kitchen był nominowany do Pokojowej Nagrody Nobla.

José Andrés pochodzi z Hiszpanii, urodził się w 1969 roku. Sztuki kulinarnej uczył się m.in. od słynnego Ferrana Adrii w restauracji El Bulli w Barcelonie. Jego kunszt słynny jest przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych. Dał się poznać jako znakomity szef kuchni i restaurator. Nazywany jest też mistrzem tapas. 

Już w pierwszych dniach wojny na Ukrainie jego fundacja otworzyła magazyny z żywnością przy granicy polsko-ukraińskiej. Żywność wysyłana jest także do magazynów we Lwowie, skąd transportowana jest do Odessy i Mikołajowa na wschodzie kraju. 

World Central Kitchen przygotowuje posiłki na Ukrainie i na granicy Ukrainy z Polską, Węgrami, Rumunią i Mołdawią. Działa też w Warszawie i Krakowie.

Dziennie organizacja wydaje nawet 100 tysięcy posiłków.


Posłuchaj
24:44 Droga przez mąkę Dwójka 17 kwiecień 2022 11_04_40.mp3 Jak World Central Kitchen gotuje na wojnie (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Goście: wolontariusze World Central Kitchen

Data emisji: 17.04.2022

Godzina emisji: 11.00