Rodzina Mielżyńskich to dla Wielkopolan nazwisko znane - wielcy patrioci, powstańcy i zaradni gospodarze ziemscy. Rodzina wywodziła się z Chobienic, gdzie hrabia Józef Mielżyński wybudował jeden z najnowocześniejszych pałaców w tamtych czasach. Dziś budynek - mimo że z zachowanym frontonem oraz widoczną rodzinną dewizą "nie sobie, lecz następcom" - popada w ruinę i wymaga renowacji.
Maciej Barton w swojej książkowej opowieści o rodzinie Mielżyńskich cofa się aż do początków XVIII wieku - zaczynając od historii wspomnianego budowniczego majątku. Jego bohaterem jest też kucharz - postać fikcyjna. Jak przyznaje, opowieści nie są historiami spisanymi z pamiętników, lecz połączeniem wiedzy historycznej Macieja Bartona i jego zamiłowania do grzebania w archiwach.
Co jadano w Chobienicach? Jak sadzono? Co z tego przyrządzano? O tym opowiedział nasz gość, kucharz Maciej Barton.
***
"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związków kuchni z cywilizacją.
Autor audycji Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem – muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.
25:50 2022_06_05 11_04_03_PR2_Droga_przez_make.mp3 Tradycje kuchni wielkopolskiej (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Maciej Barton (kucharz)
Data emisji: 05.06.2022
Godzina emisji: 11.00