Kanelbullar, czyli aromatyczne cynamonowe bułeczki, soczyste klopsy i ekstremalne smaki sfermentowanych ryb - to tylko kilka przykładów ulubionych potraw ze szwedzkiej kuchni. Wymienić możemy również m.in. różne typy pieczywa, morze kawy i kiszone śledzie, którymi - jak głoszą legendy - mogli raczyć się wikingowie. Sam śledź ma również w Szwecji swoje święto, nazywane Surströmmingspremiären (w dosłownym tłumaczeniu: święto kiszonego śledzia), które przypada w trzeci czwartek sierpnia. Wtedy to smakosze otwierają nowy sezon serwowania tej potrawy.
Słynne są także ziemniaki Hasselback - chrupiące, cienko ponacinane pieczone ziemniaki mają już swoich miłośników niemal na całym świecie. Do kultury kulinarnej Szwedów zaliczyć możemy też fikę, czyli przerwę w pracy, spędzaną na piciu kawy w towarzystwie najbliższych znajomych.
O szwedzkiej kuchni w wigilię święta św. Łucji rozmawialiśmy z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – kulturoznawczynią i autorką książki "Tradycje kulinarne Szwecji".
Na zakończenie audycji jak zawsze pojawił się utwór muzyczny z krótkim omówieniem, jako wybór "pasujący“ do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.
29:01 2021_12_12 11_01_13_PR2_Droga_przez_make.mp3 Szwecja i jej kulinarne tradycje (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kulturoznawczyni i autorka książki "Tradycje kulinarne Szwecji")
Data emisji: 12.12.2021
Godzina emisji: 11.00