Jakie defekty może mieć kawa i skąd się one biorą? Jakie błędy można popełnić przy jej parzeniu i w jaki sposób odbijają się one w jej smaku? Jakimi sposobami wpływać na gorycz, kwasowość i słodycz napoju?
Kawa ma swój festiwal
Przed zbliżającym się Warszawskim Festiwalem Kawy w "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy z Piotrem Markowskim, trenerem baristów. Festiwal odbędzie się w przyszłą sobotę i niedzielę w Pałacu Kultury i Nauki, a zaprezentuje się na nim ponad 80 wystawców.
Czekają nas tam wydarzenia z pogranicza degustacji i wiedzy technicznej. - Będą to zajęcia z rozpoznawania błędów w procesie przygotowywania kawy - mówił Łukasz Modelski.
Podstawy to kwasowość, słodycz i gorycz
Piotr Markowski mówił, że będzie można spróbować oferty różnych palarni kawy. - Również odbędą się warsztaty i prelekcje na temat tego, jak odkryć defekty kawowego naparu. Na początku trzeba się skupić na trzech podstawowych smakach jakie wyczuwamy w kawie: kwasowość, słodycz i gorycz. Pomiędzy nimi należy odnaleźć harmonię i balans - zaznaczył Piotr Markowski.
Trudna droga z farmy do filiżanki
Dodał, że defekt może pojawić już na farmie. - Może tkwić w środku ziarna i w jakiś sposób niszczy smak kawy. To może być zła uprawa, jakiś szkodnik na niej. Błąd ludzki też oczywiście wchodzi w grę. Ważne jest przechowywania ziaren kawy i ich transport, odpowiednia wilgotność jest bardzo ważna. Należy także wydobyć pełny potencjał kawy podczas jej wypalania - stwierdził barista.
25:44 2022_02_06 11_00_56_PR2_Droga_przez_make.mp3 Przez ziarna kawy (Droga przez mąkę/Dwójka)
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadził: Łukasz Modelski
Gość: Piotr Markowski (trener baristów)
Data emisji: 6.02.2022
Godzina emisji: 11.00