Śląskie Gody, czyli Boże Narodzenie na Górnym Śląsku

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2019 07:00
O tamtejszych cennych zwyczajach świątecznych opowiadali mieszkańcy wsi Bojszowy na Ziemi Pszczyńskiej, opisują tradycyjne potrawy wigilijnego stołu i inne zwyczaje związane z wigilijnym wieczorem.
Audio
  • Śląskie Gody w dawnej tradycji (Dwójka/Źródła)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Couleur/Pixabay.com

Na Górnym Śląsku Boże Narodzenie obchodzi się jako Godnie Święta, i - jak mówili bohaterzy audycji - "kiedyś robiono to zupełnie inaczej" niż dziś. - Jedna izba i kuchnia, to było wszystko - mówiła jedna z bojszowianek. - Choinki były obowiązkowo, ustrojone, stół przykryty białym obrusem.

Strojenie choinki wyglądało jednak inaczej. - Szło się po choinka do lasu, dzieci szły, tylko starsze, co byśmy się w lesie nie stracili - mówił kolejny z bojszowian. - Choinka stała w przedsionku, bo często musiała odmarznąć, żeby można ją było stroi. Robiło się to w Wigilię.

Jak słyszeliśmy, dawniej na Górnym Śląsku wieszało się już "bańki", a także ozdoby z papieru, czy świeczki i włosy anielskie. Wigilia zaczynała się wtedy, gdy wszyscy się zeszli.

Co się podczas tego święta jadło? Dlaczego największą uciechą były makówki? Między innymi o tym - w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Źródła 

Prowadził: Piotr Kędziorek

Data emisji: 27.12.2019

Godzina emisji: 15.15

at

Zobacz więcej na temat: folklor kultura ludowa