Zabaw i jadła bez umiaru! Czyli kilka porad, jak świętować zapusty

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2025 20:00
Tłusty Czwartek tuż, tuż, a to oznacza rychłe nadejścia zapustów i końca karnawału! O tym, jak należy obchodzić te dni, aby porządnie pożegnać czas zabaw i przygotować się do Wielkiego Postu, słuchamy w "Źródłach".
Zapusty w skansenie w Rumszyszkach na Litwie
Zapusty w skansenie w Rumszyszkach na LitwieFoto: AT
W audycji sprawdzimy m.in., jak zapystu obchodzi się u naszych sąsiadów na Litwie. Tam święto to nazywa się Užgavėnės. To jedno z najstarszych ludowych świat litewskich, a jego zwyczaje były bardzo ważne dla dawnych mieszkańców kraju. Uważano, że podczas tego święta nie należy ciężko pracować, bo wtedy nie będzie odpoczynku przez cały rok. Ale najważniejsze jest w nim oczywiście przepędzenie zimy!

Užgavėnės obchodzone jest co roku na koniec zimy, siedem tygodni przed Wielkanocą. Najważniejszymi atrakcjami festiwalu są karnawały w maskach, gry i żarty, tradycyjna walka Kanapinisa z Lašininim, która oznacza zimę i wiosnę, spalenie Morė, ducha zimy i „wyganianie zimy z podwórka”. Uważano, że w dzień Zagavėņė nie należy pracować i należy dużo jeść, a tradycyjnymi kulinarnymi atrybutami święta są šiupiny, naleśniki i inne obfite dania.

***

Na audycję Źródła we wtorek (25.02) w godz. 12.00-12.45 zaprasza Aleksandra Tykarska