Na oskarowym Balu Gubernatorów będą przeważać dania wegańskie. Na stolach pojawi się ponad siedemdziesiąt potraw. Będzie warzywny ceviche, ziemniaczane kulki, zapiekanka z kalafiorowym kuskusem i suszonymi owocami, makarony z truflami, dzikimi grzybami i grillowanymi warzywami. Większość produktów pochodzi z lokalnych kalifornijskich farm.
Tajemnice złotej statuetki
>>>[CZYTAJ RÓWNIEŻ] Mechanizmy Oscarowe. Jak zrobić film, żeby otrzymał on nagrodę?
Szef oscarowej kuchni Wolfgang Puck przyznaje, że menu ułożono zgodnie z najnowszym proekologicznym trendem. Ma ambicje udowodnić, że potrawy wegańskie są równie apetyczne, jak te tradycyjne. Jego największym kucharskim wyzwaniem okazały się wypieki bez użycia krowiego mleka, masła i jaj.
Fot. Edyta Wałkuska/IAR
Redukcja plastiku
Nie tylko potrawy, ale także wystrój sali balowej przygotowano zgodnie z zasadami etycznej konsumpcji. Meble, dywany, zastawa i dekoracje są wielokrotnego użytku lub łatwo przetwarzalne. Główna ozdoba sali balowej - rozłożysty żyrandol w formie dzwonków wietrznych - wykonana jest z papierowej masy pomalowanej farba ekologiczną. W tym roku Akademia po raz pierwszy zakazała wykorzystywania plastikowych butelek na wodę i napoje.
Na tej ekologicznej fecie nieco wstydliwie serwowane będą też steki, pieczone przepiórki, czarny kawior, owoce morza czy mini burgery. Według tradycyjnej receptury wykonano również ikoniczny deser - czekoladki w kształcie figurki Oscara.
Fot. Edyta Wałkuska/IAR
Bal Gubernatorów to oficjalne przyjęcie Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej, które odbywa się tuż po ceremonii rozdania nagród. Głównymi gośćmi są zdobywcy Oscarów, nominowani do nagrody, prezenterzy i sławy przemysłu rozrywkowego, w sumie około 1500 osób.
>>>[CZYTAJ RÓWNIEŻ] Oscary bez tajemnic! Zobacz serwis specjalny Polskiego Radia
jp