Logo Polskiego Radia

Serce nie sługa

Jedynka
Marlena Borawska 29.03.2011
Na niewydolność serca cierpi niemal milion Polaków. Często chorujemy, bo nie dbamy o swoje zdrowie. Mamy złą dietę, nie podejmujemy żadnej aktywności fizycznej, albo zwyczajnie lekceważymy zalecenia lekarzy.
  • Wieczór Naukowy
Serce nie sługa
foto: bieganie.pl

Niewydolność serca, jak tłumaczył podczas "Wieczoru Naukowego" w Jedynce profesor Jarosław Drożdż to najgroźniejsza forma powikłań pogrypowych. – Ale to tylko wierzchołek góry lodowej. W wielu przypadkach niewydolność serca to efekt nadciśnienia tętniczego lub niewłaściwie leczonej choroby wieńcowej – stwierdził profesor.

Zdarza się jednak, że to właśnie "nie wyleżana" grypa jest powodem nieodwracalnego uszkodzenia mięśnia sercowego. Dlatego, jak podkreślała profesor Janina Stępińska, grypę należy traktowa ć bardzo poważnie. - Bywa, że po przebytej chorobie pacjent odczuwa osłabienie, męczliwość, czasami duszność. Powinny one być konsultowane przez lekarza – tłumaczyła.

Stępińska podkreślała także, aby w trakcie infekcji wirusowych nie podejmować aktywności fizycznej, gdyż zdecydowanie "ułatwia" ona powikłania pogrypowe.

Kardiolodzy, którzy byli gośćmi "Wieczoru Naukowego" radzili także, jak poprawić kurczliwość serca. Tłumaczyli również na czym polega mechanizm terapii regeneracyjnej serca i jak komórki macierzyste pozyskiwane ze szpiku kostnego mogą poprawić kondycję osłabionego serca.

O tym jak dbać o serce, jak skutecznie walczyć z chorobami serca, a także w jaki sposób żyć z chorobą serca - w studiu Jedynki rozmawiali wybitni lekarze-kardiolodzy: prof.Jarosław Drożdż, prof. Damian Kasprzak, prof. Janina Stępińska i prof. Piotr Pruszczyk.

(mb)

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć "Wieczór Naukowy" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Szukaj:
Posłuchaj
  • Dieta lekkostrawna latem W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne,... więcejW upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie posiłki, natomiast chętnie sięgamy po lody czy owoce. Takie rozwiązanie, chociaż wygodne, nie jest dobre dla naszego organizmu. Mimo upałów powinniśmy pamiętać, aby dostarczać mu potrzebnych do utrzymania odpowiedniej energii składników. Zjadanie 4 lekkich posiłków dziennie to idealne rozwiązanie. Warzywa i owoce to produkty polecane, po które warto sięgać w dużych ilościach wykorzystując je jako dodatek do posiłków jak i przekąskę między nimi. Stanowią one bogate źródło witaminy A, żelaza i potasu, dzięki czemu dostarczają nam energii w gorące dni. Warzywa i owoce to też doskonałe źródło błonnika, zapewniające uczucie sytości i dobrą pracę jelit. zwiń
  • Letnie zatrucia pokarmowe W okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz... więcejW okresie letnim zatrucia czyhają na nas niemal na każdym kroku. Najbardziej są na nie narażone kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby starsze lub przewlekle chore. Dlatego tak istotna jest higiena i czujność zarówno podczas robienia zakupów spożywczych, przygotowywania potraw jak też ich podawania i jedzenia. Szczególnie groźne są zatrucia grzybami. Audycja Małgorzaty Kownackiej z roku 1984. zwiń
  • Skóra po lecie Najcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele... więcejNajcieńsza na powiekach, najgrubsza na piętach - nasza skóra oddycha, dostarcza wody, witamin, reguluje temperaturę i pełni wiele innych niedostrzeganych i niedocenianych funkcji. Jak dbać o nią latem, by służyła nam najlepiej i wyglądała najpiękniej? Co robić, gdy opalanie źle wpłynęło na skórę? - radzi dermatolog dr Agnieszka Krajewska-Sura. zwiń
  • Cukier na wakacjach Cukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie,... więcejCukrzyca to choroba występująca coraz częściej. Można ją wcześnie wykryć, można skutecznie leczyć, ale wiele osób w ogóle nie wie, że ma cukrzycę i dopiero powikłania (stopa cukrzycowa, kłopoty z sercem, nerkami, wzrokiem) odkrywają praprzyczynę. O tym, jak osoba z cukrzycą powinna przygotować się do wakacji rozmawiają Małgorzata Kownacka z doktor Alicją Milczarczyk - endokrynologiem i diabetologiem. zwiń
  • Cukrzyca na urlopie Cukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej... więcejCukrzyca jest chorobą społeczną, charakteryzującą się zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Typ 2 cukrzycy jest najczęściej spotykanym, stanowiącym około 90% przypadków cukrzycy. Choroba ta przyczynia się do powstania zmian patologicznych w wielu narządach wewnętrznych. W audycji znalazły się odpowiedzi na pytania słuchaczy dotyczące m.in. nowoczesnego leczenia, norm stężenia cukru we krwi oraz hemoglobiny glikowanej. zwiń
  • Cukrzyca - epidemia XXI wieku Cukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i... więcejCukrzyca, zwana epidemią XXI, wieku może dotknąć każdego z nas. Nie boli, jest podstępna, ale można ją wcześnie wykryć i kontrolować dzięki badaniom laboratoryjnym. Podstawowym badaniem potwierdzającym rozpoznanie cukrzycy jest pomiar cukru (glukozy) we krwi. Z cukrzycą można prowadzić zadowalające, pełne satysfakcji życie, można jeść smacznie, rodzić dzieci. Ważne, aby chorobę jak najwcześniej rozpoznać i podjąć terapię. zwiń